Hopp til innhold

Sjef-forhandler: – Israel vil gjøre Jordan-dalen til en militær sone

Palestineren som har ansvaret for forhandlingene med Israel, Saeb Erekat, tror det vil gå dårlig dersom planen om å annektere Jordan-dalen blir gjennomført. Han mener palestinerne som bor der vil bli drevet bort.

Israelsk flagg i Jordandalen

HAR KONTROLL NÅ: Israel har allerede makten over Jordan-dalen på Vestbredden. En annektering vil gjøre landområdet til en del av Israel.

Foto: RONEN ZVULUN

Netanyahus utspill om annekteringen av Jordan-dalen har vakt voldsomme reaksjoner hos palestinerne. Jordan-dalen er en del av den Israel-okkuperte Vestbredden, som fra 1994 formelt har vært styrt av de palestinske selvstyremyndighetene.

Israel ønsker full kontroll over grensen til Jordan i øst, og palestinernes sjef-forhandler, Saeb Erekat, er ikke i tvil om at en annektering betyr evakuering den palestinske befolkningen som bor der nå.

Bilde av Saeb Erekat

BLIR STERKT BERØRT: Den palestinske sjef-forhandleren Saeb Erekat vil kanskje miste sin egen jord dersom Israel gjennomfører planene om å annektere Jordan-dalen på Vestbredden.

Foto: ABBAS MOMANI / AFP

Militær sone

– Netanyahu vil erklære området som militær sone, og så vil palestinerne bli evakuert fra sine hjem. Husene vil bli ødelagt, uten at vestlige land gjør annet enn å uttale at de ikke liker det han gjør, sier Erekat til NRK.

Han bor selv i byen Jericho i Jordan-dalen, som rommer rundt 65.000 palestinere og 11.000 jødiske bosettere. I praksis kontrollerer bosetterne allerede nå mye av ressursene i og rundt Jericho, forteller palestinernes sjefforhandler.

Palestinsk bonde i Jordandalen på Vestbredden

VANNET ER NØKKELEN: En palestinsk bonde og hans åker i Jordan-dalen. Israel kontrollerer allerede nå det meste av tilgangen til vann i området.

Foto: MOHAMAD TOROKMAN

Kontrollerer vannet

– 94 prosent av jorda i Jericho og omland er kontrollert av israelske bosettere, og de har stjålet 92 prosent av vannet, hevder Erekat.

Han forteller at svært mange palestinerne må kjøpe vann av bosetterne.
I samtalen med NRK kommer det klart fram at Erekat rett og slett er forbannet på den israelske statsministerens anneksjonsplaner.

Organisasjonen Btselem som overvåker menneskerettighetsbrudd på Vestbredden melder om litt andre tall enn de Erekat bruker. Btselem skriver i en rapport at 85 prosent av landjorden kontrolleres av Israel og at innbyggerne har dårlig tilgang til vann.

Valgkamputspill

Statsminister Benjamin Netanyahu la fram planene om annektering 10. september. I neste uke er det valg i Israel, og statsministeren ga løfte om at han vil gjennomføre planen dersom han blir gjenvalgt. Ønsket om annektering skal være grunnet i behovet for å sikre Israel.

– Dette er vårt livsviktige sikkerhetsområde i øst. Dette er den østlige forsvarsmuren, sa Netanyahu.

Netanyahu

VIL GJØRE DET ISRAELSK: Bilde av den israelske statsminister Benjamin Netanyahu da han la fram planene om å annektere deler av den okkuperte Vestbredden.

Foto: Menahem Kahana / AFP

Vil gå ut over familien

Erekat tror at dersom planene om annektering blir gjennomført, så vil familien hans merke det i generasjoner.

– Mine åtte barnebarn kan ikke gifte seg, de kan ikke stifte familie, fordi Israel vil ta alt landet og holde palestinerne innestengt bak sikkerhetsmurer slik at vi til slutt blir tvunget til å dra, sier Erekat.

Han har et dramatisk budskap om hva han selv vil gjøre dersom den fryktede dagen kommer.

– Hvis de kommer til mitt hus for å kaste ut meg og mine barnebarn, vil jeg heller dø her. Jeg vil ikke nok en gang bli flyktning, sier Saeb Erekat, som mener alt håp om en tostatsløsning er ute med en slik annektering.

SISTE NYTT

Siste nytt