Simulerer to års reise til Mars

Seks astronauter skal tilbringe 520 dager i en simulator i Russland. Selv om de aldri forlater landjorden må all kontakt med familie og venner skje via Internett. Verden kan følge med på Youtube.

Simulator for reise til planeten Mars

I dette romskipet, som står i en hall i Moskva, skal de seks astonautene leve i isolasjon i to år.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

Et over 90 kvadratmeter stort romskip er fra neste måned, og 520 dager fram i tid, hjem for seks astronauter fra Russland, Kina og europeiske land.

De seks har meldt seg frivillig til reisen til Mars. Astronautene får ikke ha noen fysisk kontakt med omverdenen de nesten to årene «reisen» vil vare.

Les også: Neil Armstrong refser Obama

Den menneskelige faktor

Romskipet er en modell som ble bygget i 1970-årene, som en del av det sovjetiske romprogrammet, skriver avisen Telegraph.

Nå er det en del av Institutt for medisinske og biologiske problemer i Moskva. Skipet skal simulere livet i en romkapsel, for å se på de menneskelige konsekvensene av en slik reise i rommet.

– Det store usikkerhetsmomentet med lange romturer til Mars er den menneskelige faktor, forteller Det europeiske rombyrå, som er involvert i prosjektet.

Under oppholdet skal de blant annet jobbe hardt med at isolasjon, klaustrofobi, konstant stress og mangel på kontakt med familie og venner, ikke gjør «reisen» for tøft for astronautene.

Les også: Første nordmann i verdensrommet

To år i isolasjon

Prosjektet kan vare i 520 dager. Det starter med en 250 dagers simulert reise til Mars, 30 dagers arbeid på planeten, og deretter 180 dager hjem igjen til Jorden.

Organisatorene sier de trolig vil forlenge forsøket med 180 dager, for ordens skyld. Det blir til sammen nesten 2 år i isolasjon for de seks astronautene.

Dagene ombord i det store romskipet vil bli delt inn i tre økter. Åtte timers søvn, åtte timers arbeid og åtte timers fritid.

Når eksperimentet starter får astronautene bare ha kontakt med bakkemannskapet, familie og venner via Internett.

Og ikke nok med det, Internett vil fungere med en 20 minutters forsinkelse for å simulere forholdene i det ytre rom.

Les også: Månehelter retter blikket mot Mars

(Saken fortsetter under bildet.)

Simulatoren i Mars-prosjektet

Her skal de seks astronautene bo i 520 dager, uten fysisk kontakt med omverdenen.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

Eget drivhus

Romskipet er delt inn i fem avdelinger. Den ene avdelingene er en bo-avdeling med kjøkken, soverom, bad og stue.

En avdeling skal brukes til medisinske og psykologiske ekperimenter, og en til treningsrom. I tillegg har de drivhus der de dyrker friske grønnsaker for å supplere matforsyningene.

De siste to avdelingene er innsiden av et arbeidsfartøy, og overflaten av Mars. Disse avdelingene skal kun brukes de 30 dagene de «er» på Mars.

Sendes på Youtube

Reisen i simulatoren vil bli omtrent identisk med en faktisk reise til Den røde planet.

Deler av oppdraget vil bli sendt på Youtube, slik at verden kan følge med. Det europeiske rombyrået tror prosjektet vil bli noe for historiebøkene.

– Reisen vil ikke helt ha følelsen av en virkelig reise, med den hederen og berømmelsen som følger med slikt. Men reisen blir like tøff som en virkelig reise, og vil gi oss masse kunnskap om en slik reise for framtiden, sier de.

– De første menneskene som går på Mars, vil definitivt huske disse pionerene, legger de til.

SISTE NYTT

Siste nytt