NRK Meny
Normal

Shimon Peres (93) er død

Den tidligere israelske statsministeren Shimon Peres er død, bekrefter hans personlige lege.

Den tidligere israelske presidenten og statsministeren Shimon Peres (93) er død. Se NRKs nekrolog.

VIDEO: Slik var Shimon Peres' liv.

Peres døde ved 3-tiden natt til onsdag, 93 år gammel. Det opplyser hans personlige lege og svigersønn, Rafi Walden, overfor nyhetsbyrået AFP.

Walden gir ingen ytterligere detaljer, men sier det vil bli avholdt en pressekonferanse innen kort tid.

– Det er med dyp sorg vi tar farvel med vår elskede far, den niende presidenten av Israel. Vår fars arv har alltid vært å se mot morgendagen. Vi er priviligerte som har fått være en del av denne familien, men i dag føler vi at hele Israel og verdenssamfunnet deler vår sorg, sier Peres' sønn Chemi.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu bekreftet dødsfallet onsdag morgen.

«Statsminister Netanyahu og hans kone uttrykker dyp personlig sorg etter tapet av landets elskede tidligere president, Shimon Peres. Statsministeren vil holde en tale onsdag morgen, og samle regjeringen til en minnestund,» heter det i en uttalelse fra regjeringen.

Peres' hjelper Yona Bartal sier til israelske Channel 10 at Peres skal ligge på lit de parade i Knesset torsdag. Deretter skal skal han begraves i Jerusalem fredag.

Fikk hjerneslag

Peres fikk et alvorlig hjerneslag etter en tale 13. september, og har ligget på Sheba-sykehuset i Ramat Gan, rett øst for Tel Aviv, siden.

Den tidligere presidenten, statsministeren og fredsprisvinneren har fått intensivbehandling etter hjerneslaget.

Ifølge Walden hadde Peres gjort helsemessige fremskritt, men tirsdag ble tilstanden plutselig forverret.

En kilde som står familien nær, sa tirsdag at Peres kjempet for livet.

Innlagt flere ganger

Også tidligere i år hadde Peres helseproblemer. I januar ble han innlagt på sykehus to ganger med hjerteproblemer.

Peres er en veteranpolitiker som har vært i de fleste betydningsfulle stillinger i Israel. To ganger har han vært statsminister, og fra 2007 til 2014 var han president.

Som Israels utenriksminister mottok han Nobels fredspris sammen med Israels statsminister Yitzhak Rabin og PLOs leder Yasser Arafat i 1994, for å ha fremforhandlet Oslo-avtalen.

Avtalen, der PLO og Israel anerkjente hverandre som forhandlingspartnere og innledet en prosess mot en endelig fredsavtale, var et gjennombrudd i den lange konflikten mellom israelere og palestinere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt