Obama: Peres var essensen av Israel

USAs president Barack Obama hyller den tidligere israelske presidenten Shimon Peres, som døde natt til onsdag.

Barack Obama, Shimon Peres

Barack Obama og Shimon Peres i Jerusalem i 2013.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

«Et lys har gått ut, men håpet han ga oss vil brenne evig,» heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Peres, som har vært president, statsminister og statsråd i tolv israelske regjeringer, ble 93 år gammel. Han fikk Nobels fredspris sammen med Israels statsminister Yitzhak Rabin og PLOs leder Yasser Arafat i 1994, for å ha fremforhandlet Oslo-avtalen.

– Shimon var selve essensen av Israel. Som amerikanere står vi i gjeld til ham. Etter å ha samarbeidet med hver eneste president siden John F. Kennedy, er det ingen andre som har gjort så mye over så lang tid for å bygge en ubrytelig allianse mellom landene våre, sier Obama.

Obama hyller også Peres for å hele tiden ha sett fremover «med en visjon om verdighet og fremskritt».

– Det er få personer vi deler verden med, som endrer kursen på menneskehetens historie, ikke bare gjennom sin rolle i menneskelige begivenheter, men fordi de utvider vår moralske forestillingsevne og tvinger oss til å forvente mer av oss selv. Min venn Shimon var en slik person, sier han.

De tidligere presidentene George H.W. Bush, Bill Clinton og George W. Bush har også kommet med kondolanser.

– Jeg kommer aldri til å glemme hvor glad han var da han signerte Oslo-avtalen for 23 år siden. Han var et geni med et stort hjerte, sier Bill og Hillary Clinton i en felles uttalelse.

Laster Twitter-innhold

«En politisk kjempe»

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair kaller Peres en politisk kjempe, mentor og venn.

Tony Blair og Shimon Peres

Shimon Peres besøkte daværende statsminister Tony Blair i London i 2001.

Foto: DAN CHUNG / AP

– Selv om han ble eldre, døde aldri pågangsmotet hans. Troen på fred og landet han elsket gjorde ham til en visjonær, sier Blair.

Frankrikes president Francois Hollande og Tysklands president Joachim Gauck kaller Peres en av tidenes største statsmenn.

– Shimon Peres tilhører nå historien, som også var hans følgesvenn gjennom livet. Israel har mistet en av sine største statsmenn, og freden har mistet en av sine mest iherdige forsvarere, sier Hollande.

– Shimon Peres satte sitt preg på Israel mer enn noen andre politikere. Han tjente landet sitt med solide prinsipper der det gjaldt Israels sikkerhet, og en sterk vilje da det handlet om å fremme fredsprosessen med palestinerne, sier Gauck.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu opplyser at han vil kalle inn regjeringen til et ekstraordinært møte i løpet av dagen.

Den tidligere israelske presidenten og statsministeren Shimon Peres (93) er død. Se NRKs nekrolog.

VIDEO: Slik var Shimon Peres' liv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt