NRK Meny
Normal

Selger luft på boks

Kinesisk mangemilliardær frister sine landsmenn med tibetansk fjelluft på boks. Nå er luftforurensingen i Beijing på rekordnivå.

Den kinesiske gründeren Chen Guangbiao har lansert et nytt produkt han håper vil skape mer oppmerksomhet rundt problemene med luftforurensing i Kina.

Mangemilliardæren selger nå bokser med frisk luft for fem yuan per stykk – i underkant av fem norske kroner, ifølge den australske nettavisen The Age.

Kjøperen kan velge mellom ulike aromatiske dufter, blant andre «Uberørt Tibet» og «Post-industrielt Taiwan».

– Oksygentanker kan bli virkelighet

Chen sier at han ønsker å vise at Kinas luftkvalitet nå er så dårlig at ideen om frisk luft på boks som et vanlig konsumprodukt ikke lenger er et utenkelig konsept.

– Hvis vi ikke snart begynner å bry oss om miljøet, vil våre barn og barnebarn om 20 til 30 år kunne være nødt til å gå med gassmasker og oksygentanker, sier han nettavisen.

Ifølge målinger gjort av den amerikanske ambassanden i Beijing, økte konsentrasjonen av farlige partikler i luften til rekordnivå tirsdag morgen – for andre gang denne måneden.

Luftkvalitetsindeksen utarbeidet av det amerikanske kontoret for miljøbeskyttelse har en måleskala med verdier opp til 500, hvor verdier mellom 300 og 500 regnes som farlige og direkte helseskadelige.

Siden fredag har forurensingsverdien ligget i denne faresonen, og mandag var verdien på 493 – nesten 20 ganger høyere enn Verdens helseorganisasjons grense for ikke-skadelig luft.

Sikt på 200 meter

Tidligere denne måneden nådde konsentrasjonen av helsefarlige partikler i luften sine høyeste nivåer siden man igangsatte målingene, og luftforurensingen regnes nå å være like ille som da London-smogen var på sitt verste.

Selv i statlige medier var det de høye forurensingsverdiene som dominerte nyhetene, og sykehusene i Beijing registrerte en kraftig økning i antall innleggelser knyttet til pusteproblemer.

Siden starten av måneden har den røykfulle tåken ligget som et grått teppe over byen, og regelmessig rapporteres det at sikten er nede på kun 200 meter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt