– Du kan kjøpe en mastergrad hos oss, det er ikke noe problem

Når NRK.no ringer det falske universitetet, er det fritt valg mellom mastergrad og doktorgrad, fag og utdanning - alt mot noen tusenlapper.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Belford University er blant de falske universitetene som florerer på Internett.

– Dette er Belford University, hvilken grad ønsker du?, svarer mannen som kaller seg Steve, når NRK.no ringer.

Han stiller ingen krav til utdannelse, og man må ikke ta noen kurs eller timer for å få den graden du måtte ønske, innen hvilket som helst fag.

– Nei, ikke i det hele tatt. Du trenger ikke å ta noen kurs eller timer, ikke noe i det hele tatt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Belford University

Belford University selger vitnemål og grader på bakgrunn av livserfaringen din.

Foto: Skjermdump belforduniversity.org

«Livserfaring» er eneste krav

Steve forteller at dersom NRK.nos journalist ønsker en mastergrad i medisin, kan han fikse det.

– Det er ikke noe problem, garanterer han.

Falskt vitnemål fra Belford University

Da Madison søkte Belford University om et vitnemål i bedriftsledelse, tok det kort tid før hun mottok 'beviset' i posten.

Foto: Skjermdump: degreeinspector.com

– Vi gir deg en grad basert på "life experience" (livserfaring), og i løpet av de neste 10 dagene, mottar du dokumentene.

Amerikanske David er blant dem som har delt sin erfaring med Belford University. Han ønsket en master i juss, og da "universitetet" skulle vurdere den relevante livserfaringen hans, hadde han ikke annet å vise til enn at han kjente to advokater. Det var nok til at master-vitnemålet ble sendt ham kort tid etter.

En annen ung jobbsøker, Madison, forteller at hun kun opplyste at hun «hadde jobbet hardt og lenge på Dairy Queen» (en amerikansk kjede av hurtigmatrestauranter, journ. anm). Det kvalifiserte til en bachelor i bedriftsledelse.

Har du ingen relevant erfaring, kan du ta en test på "universitetets" nettsider. Svarer du feil på testens spørsmål, forteller flere at de da har mottatt fasiten fra "universitetet" og blitt bedt om å ta testen en gang til.

Velger navn som ligner på anerkjente universiteter

Felles for flere av de såkalte universitetene på Internett, er at de har navn som er til forveksling like navn på reelle, godkjente universiteter.

Mens Belford University tilbyr master- og doktorgrader mot noen tusenlapper, men uten personlig oppmøte eller andre krav til kvalifikasjoner, er Bedford University et godkjent universitet.

Det finnes også falske universiteter som hevder de er i Norge. North Norway University er ett av dem. På hjemmesidene står det at "universitetet" er i Bergen, men som postadresse er det Steinkjer som står oppført.

Ringer man telefonnummeret som står på det falske universitetets hjemmesider, kommer man til en amerikansk telefonsvarer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

North Norway University

Det falske universitetet North Norway University hevder det holder til i Bergen, men eksisterer i virkeligheten ikke. (Foto: skjermdump nnu-edu.com)

Foto: Skjermdump North Norway University's nettsider

– Ser helt ekte ut

Prisen på et falskt vitnemål, avhenger av hvilken grad du vil ha. Jo høyere grad, jo mer må du betale. Hos Belford University tilbyr de en bachelor for i underkant av 3000 kroner med dagens valutakurs, en master for 3180 kroner og en doktorgrad for 3645 kroner.

– Ser vitnemålet ekte ut?

– Ja, selvfølgelig. Det ser helt likt ut som vitnemål du får hva hvilket som helst universitet. Du kan bruke det til å søke på jobb, studier og så videre. Det blir godkjent over hele verden, lover Steve.

– Selv om man ikke har tatt timer hos dere?

– Ja. Arbeidsgiveren din kan ringe oss når som helst og få verifisert dokumentene. Det står ingenting om at det er en grad kjøpt over Internett, eller at den er basert på livserfaring.

En slik verifiseringstjeneste har profesjonalisert jukseindustrien og gjør det vanskeligere for arbeidsgivere å avsløre at den falske utdannelsen kommer fra et "luft-universitet".

– Så lenge du er registrert hos oss og har betalt vitnemålet, tilbyr vi gratis verifiseringstjenester resten av livet, sier Steve.

SISTE NYTT

Siste nytt