Sår tvil om havari i Sør-Korea

Soldater som overlevde da et sørkoreansk krigsskip sank for to uker siden, hevder fartøyet ble rammet av en eksplosjon utenfra.

Det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan

Marinefartøyet Cheonan ble rammet av en eksplosjon i akterskipet, like ved propellen. 46 mennesker mistet livet.

Foto: Yonhap / Scanpix/AP

Uttalelsene onsdag sår ny tvil om hva som fikk det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan til å synke 26. mars , utenfor øya Baengnyeong i Gulehavet, nær grensen til Nord-Korea.

46 sørkoreanske marinegaster døde da korvetten gikk ned.

Flere overlevende møtte onsdag til en TV-sendt pressekonferanse fra et militærsykehus besetningen ble fraktet til etter havariet.

- Det virket som det var en eksplosjon utenfra, sa den gråtkvalte kapteinen på korvetten, Choi Won-Il. Han var innesperret i kabinen sin og ble reddet idet besetningen klarte å bryte opp døra.

Refset

Den sørkoreanske forsvarsministeren, Kim-Tae-Young, har tidligere sagt at krigsskipet kan ha blitt truffet av en torpedo, en uttalelse president Lee Myung-Bak angivelig har refset ham for. Sørkoreanske myndigheter forbereder å heve fartøyet for å få kartlagt hvorfor korvetten sank.

Undersøkte mulig angrep

Den sørkoreanske regjeringen sa like etter eksplosjonen at de undersøkte om eksplosjonen skyldes et angrep fra Nord-Korea, men senere på dagen tonet de sørkoreanske myndighetene ned mistankene, og sa det ikke er klart at Nord-Korea er involvert.

Omstridt grense

Cheonan gikk ned ikke langt fra Sjøgrensen, kalt den nordlige grenselinjen . Grenselinjen ble trukket opp av FN i 1953, etter våpenhvilen som ble inngått i 1953.

Farvannet er ett av de mest problematiske grenseområdene mellom de to koreanske statene. Nord-Korea har aldri akseptert grensen, og krever den enda lengre unna sin kyststrekning.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt