Nå smelter det dobbelt så mye is på Antarktis som i 2010

Antarktis mister nå 160 milliarder tonn is i havet årlig. Det er dobbelt så mye is som i 2010, da området sist ble undersøkt, viser nye målinger.

Antarktis

Sydpolen smelter i høy fart, fastslår en ny studie som ble offentliggjort mandag. Tre år med observasjoner viser at innlandsisen på Antarktis mister 160 milliarder tonn is hvert år. Studien er ledet av forskere ved universitetet i Leeds.

Foto: HANDOUT / Afp
CO₂ i atmosfæren
416,7 ppm
1,5-gradersmålet
+1,0°C
Les mer  om klima

Undersøkelsen baserer seg på målinger gjort av Cryosat, Europas første satellitt laget for å studere isområdene på jorden, skriver BBC.

Satellittens målinger fra 2010 til 2013 viser at 160 milliarder tonn is i Antarktis forsvinner i året. Det er dobbelt så mye som i 2010, da en tilsvarende undersøkelse ble gjort.

Forskerne bak studien undersøkte tre områder på Antarktis: Den østlige delen, den vestlige, og den antarktiske halvøyen som strekker seg opp mot Sør-Amerika.

Alle tre områdene har mistet is i varierte mengder. Gjennomsnittlig høyde på hele isdekket synker med nesten to centimeter i året, ifølge BBC.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Cryosat

Cryosats måler tykkelsen på is i havet og på land ved de to polene. Romskipet kan fortelle forskerne hvor fort isen smelter.

Foto: ESA - K. Büchler

Smelter mest i vest

Det smelter mest på den vestlige delen og forskerne har lenge ansett den for å være den svakeste delen av Antarktis.

Ifølge målingene mister området i vest nærmere 134 milliarder tonn is hvert år.

Det er særlig havet som bidrar til smelting i vest. Seks gigantiske isbreer er i ferd med å trekke seg tilbake på grunn av tilstrømningen av varmt sjøvann.

En av disse isbreene mister så mye som ni meter is i året.

Havet stiger

– Cryosat har gitt oss en ny forståelse for hvordan Antarktis har endret seg de siste tre årene, og tillatt oss å kartlegge nesten hele kontinentet, sier professor Malcolm McMillan ved senteret for polobservasjoner (NERC) i England.

Cryosat har to radarer som gjør det mulig for instrumentet å måle endringer i høyden på isdekket.

Ifølge professor David Vaughan ved British Antarctic Survey, er Cryosat presis i sine målinger og sikrer at forskerne kan holde et øye med den intense polsmeltingen.

– Det økende havnivået er et globalt problem og vi er nødt til å bruke enhver mulig teknikk for å bli klokere på hvor mye is som forsvinner og hvor det skjer, sier David Vaughan til BBC.

SISTE NYTT

Siste nytt