NRK Meny
Normal

– Hver eneste uke blir russere drept fordi de er homofile

Den nye homoloven Putins parti kjemper for, kan gjøre det straffbart for to menn å kysse på gaten, frykter Russlands ledende homoaktivist. Nå ber han om hjelp fra Europa.

Nicolas Alexeyev

ARRESTERT: Den russiske homoaktivisten Nicolas Alexeyev har blitt arrestert en rekke ganger, her fra en episode i Moskva i september i fjor. Han forteller om en homofob befolkning, som får sine meninger underbygget av den politiske makten.

– Vi hører om det hver uke, både i storbyene og på landsbygden. Folk blir angrepet og drept for den homofile legningen sin. Og det er ikke en ulykke, eller litt for mye vodka som er årsaken. Det er hatet, sier Nicolas Alexeyev til NRK.no.

Forbud mot «homo-propaganda»

Han er Russlands ledende homoaktivist siden midten av 2000-tallet, og ga seg nylig som leder for organisasjonen Gay Russia. I løpet av disse årene har han flere ganger, senest i år, blitt arrestert og systematisk motarbeidet av russiske myndigheter. Derfor blir han ikke overrasket, men oppgitt, over den nye loven partiet til Vladimir Putin, Forente Russland, nå vil ha innført i landets nest største by, St. Petersburg: De regionale styremaktene vil gjøre homofil aktivisme, i lovforslaget omtalt som «propaganda», ulovlig.

Offentlige opptredener som fremmer sodomi, homofili, lesbiskhet, transseksualitet, biseksualitet og pedofili blant mindreårige skal slås ned på som et lovbrudd og straffes med bøter opp mot 10.000 norske kroner. Dette er allerede innført i byene Rjazan og Arkhangelsk, og protestene har vært nyttesløse. Men følger den tradisjonelt langt mer liberale storbyen St. Petersburg etter, markerer det en symbolsk milepæl i den gjeldende homopolitikken hos stormakten i øst.

moskva homoparade

PARADE: Homofile russere i årets homo-parade i Moskva. Til tross for at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i fjor kjente russiske myndigheters motarbeidelse av paraden ulovlig, møtte aktivistene stor motstand, også i år.

– Dette beviser at homofile i Russland fremdeles er å anse som syndebukker, som er et lett bytte i skitne politiske spill. Problemet med forslaget, er at det ikke avgrenser tydelig hva som er ulovlig. Jeg frykter det vil bli brukt for å hindre demontrasjoner for homofiles rettigheter, men det virker som alle former for homofil aktivitet er å anse som ulovlig, slik det står nå, sier Alexeyev.

– Som i praksis kan bety at to menn som kysser på gaten kan bli slått ned på, for eksempel?

– Ja, i teorien kan alt rammes, svarer han.

«Moralsk forkastelig»

Reaksjoner har strømmet på fra utlandet etter at forslaget ble kjent. Den internasjonale organisasjonen All out, som arbeider for rettighetene til homofile, lesbiske, bifile og transkjønnede personer, har startet en underskriftskampanje mot loven. Så langt har de samlet over 226.000 signaturer. Amnesty kaller det «legalisert diskriminering av homofile». Mange frykter at St. Petersburg kan bli starten på et føderalt forbud mot homofil aktivisme.

– Det har blitt diskutert på føderalt nivå, og flere har støttet det. Men det foreligger ikke noe forslag nå, og i lys av reaksjonene nå, tror jeg ikke det skjer. Det vil nok derimot bli flere regioner som støtter dette, tror Alexeyev.

– Hva med Putins varslede gjeninntreden som president?

– Han forholder seg til det flertallet av folket gir uttrykk for. Han er nok mest opptatt av status quo, men så lenge majoriteten ser på homofili som perversjon, vil nok han respondere til dette lavpannede synet til folk.

homoparade moskva2

LAGT I BAKKEN: En rekke aktivister ble lagt i bakken under homoparaden i Moskva 28. mai i år.

Foto: AP

Homofili ble lovlig i Russland i 1993, og fjernet fra listen over psykiske lidelser fem år senere. Men følge Gay Russia mener over 80 prosent av russerne at homofili er moralsk forkastelig. Hvert år siden 2006 har Alexeyev og andre åpne homofile russere forsøkt å arrangere homoparader i Moskva og senere St. Petersburg og den hviterussiske hovedstaden Minsk. Hvert år har de møtt det Alexeyev omtaler som fiendtlighet og arrangementet blitt forsøkt stoppet. Flere av aktivistene har blitt anholdt og forsøkt presset til å avstå fra kampen, forteller han.

Ber om hjelp fra Europa

Men i fjor fikk aktivistene sårt tiltrengt håp, da Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) erklærte at russiske myndigheters motarbeidelse av homoparaden strider mot menneskerettighetene, og tilkjente staten en bot på 40.000 dollar. Kort tid før ble Alexeyev arrestert på Domodedovo-flyplassen i Moskva. I to dager ble han ifølge sine egne beretninger forsøkt presset til å trekke saken i EMD.

Putin

PARTIET VIL FORBY: Det er statsminister og presidentkandidat Vladimir Putins parti som vil innføre den omstridte loven. – Han vil nok ikke motsette seg den, så lenge flertallet av befolkningen ser på homofili som perversjon, sier Alexeyev.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

– Det var like mye motstand da vi arrangerte homoparaden i år, selv etter å ha vunnet saken i EMD. Men det var viktig, for det viser at vi går riktig vei. I en meningsmåling i juni i år fikk vi vite at 53 prosent av alle russere har hørt om paraden i Moskva. Det er stort, når vi tenker på at de fleste russere ikke bor i Moskva eller St. Petersburg, hvor det er litt mer åpent, men på landsbygda, sier han entusiastisk.

Et annet gjennomslag kom i 2009, da forbudet mot at homofile kunne gi blod ble opphevet. Men skal den sakte, men sikre liberale utviklingen i Russland fortsette, er aktivistene avhengig av støtte av dominerende europeiske institusjoner, sier han.

– Og det gjelder ikke bare for Russland, men for land som Ukraina, Litauen og Latvia, hvor forbud mot homofil aktivitet også diskuteres. Bare europeisk lovgivning kan stoppe dette, for våre ledere er ikke i stand til det. Folk er redde, og mange blir sviktet av sine nærmeste som følge av dette.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt