Hizbollah innrømmer valgnederlag

– Det er bare å gratulere Libanon, demokratiet og friheten, sier den vinnende alliansens leder, Saad al-Hariri. Først mandag kveld innrømmet Hizbollah valgnederlaget.

Libanon-valget Saad+al-Hairi

Saad al-Hariri erklærte seier i det libanesiske valget i går.

Foto: JAMAL SAIDI / REUTERS

Midt i seiersrusen ba valgvinner Saad al-Hariri tilhengerne om å feire med måte. Veien fram til en styringsdyktig regjering i Libanon er fortsatt lang.

Nå venter tøffe forhandlinger både vinnerne og taperne.

Det libanesiske flagget ble brukt for alt det er verdt i Beiruts gater etter at 14. mars-alliansens leder Saad al-Hariri erklærte seg som valgvinner ved midnatt søndag.

– Det er bare å gratulere Libanon, demokratiet og friheten. Det er ikke vinnere og tapere i dette valget. Den eneste vinneren er Libanons demokrati, sa alliansens leder, Saad al-Hariri, like før midnatt i går.

Valget i Libanon søndag ble en tvekamp mellom de som har USA og Saudi-Arabia som støttespillere, mot alliansen som støttes av Syria og Iran. Hizbollah, som står på USAs liste over terrororganisasjoner, ble i forkant av valget regnet som favoritter.

Les også: Hizbollah kan komme til makten

Fredelig feiring

Al-Hariri ba samtidig tilhengerne sine om å la være å provosere den tapende alliansen i valget.

Al-Hariri er sønn av tidligere statsminister Rafiq al-Hariri, som ble drept i et attentat i februar 2005.

Partiene i alliansen har hatt flertall i nasjonalforsamlingen i siste valgperiode, og er satt sammen av sunnimuslimske og kristne partier. Den er støttet av blant andre USA og Saudi-Arabia.

14. mars-alliansen vant 71 av de 128 plassene i nasjonalforsamlingen. Opposisjons-alliansen fikk 57 seter.

- Vil samarbeide

Vel vitende om den skjøre politiske situasjonen i Libanon ba al-Hariri tilhengerne om å begrense feiringen.

– La oss feire seieren på sivilisert vis. La oss ikke provosere noen eller begå overtramp som kan skade denne store dagen for demokratiet, oppfordret Hariri.

Til den tapende alliansen hadde han følgende beskjed:

– La oss nå arbeide sammen for Libanons skyld.

Også den al-Hariri-allierte druserlederen Walid Jumblatt tar til orde for en samlingsregjering.

Aksepterer nederlag

Hizbollahs leder Sayyed Hassan Nasrallah sa i en TV-tale mandag kveld at han har godtatt valgresultatet. Hizbollah stilte til valg som medlem av den såkalte 8. mars-alliansen, der også den kristne generalen Michel Aoun og hans parti inngår.

– Vi aksepterer de offisielle resultatene i god sportsånd, sa Nasrallah dagen etter valget.

Han gratulerte også motstanderne, både vinnerne og de som fortsatt vil være i opposisjon.

Michel Aoun

Michel Aoun avlegger stemme søndag. Aoun, tidligere general og selverklært president, stilte til valg som en del av Hizbollahs 8. mars-alliansen.

Foto: STR / REUTERS

Et medlem av Aouns Den frie patriotiske bevegelse innrømmet alt søndag kveld nederlaget.

– Libanon kan bare styres av en nasjonal samlingsregjering, slo Michel de Chadarevian fast etter å ha vedgått valgtapet.

Høy deltakelse

Valgdeltakelsen søndag var langt høyere enn ved tidligere valg, og de som allerede var inne i valglokalene da de stengte klokka 18 norsk tid, fikk likevel lov å avgi stemmer.

Samtidig måtte alle de som fortsatt sto i kø utenfor valglokalene, gå hjem med uforrettet sak. En time før valglokalene stengte, lå valgdeltakelsen på 46 prosent, ifølge offisielle kilder.

– Vi hadde ventet oss en del folk, men ikke slike menneskemengder som dette, sier en sikkerhetskilde til nyhetsbyrået AFP.

37 år gamle Fadia Sadi var en av mange som hadde stilt seg i kø for å stemme.

Video nsps_upload_2009_6_8_13_9_48_593.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Valgarbeiderne teller opp stemmene. Klikk på bilde på video.

valgseier Libanon

Tilhengere av Fremtidsbevegelsen feirer i gatene i den nordlige byen Tripoli i går kveld.

Foto: STEVE CRISP / REUTERS

– Vi stemmer fordi vi vil at libaneserne skal bestemme over seg selv, forteller hun.

Lang vei

Veien fram til en samlingsregjering er likevel lang. Stridens eple er fortsatt vetoretten Hizbollah-alliansen krever for å gå inn i en slik regjering.

14. mars-alliansen har hittil avvist å innvilge vetorett, hvilket har ført til politisk stillstand i Libanon i flere år.

Få analytikere tror søndagens valg vil endre på den situasjonen.

Kan bli forbudt å slå kona

Mange observatører

Over 200 internasjonale valgobservatører fra både EU og andre organisasjoner overvåket valget. Sikkerhetsoppbudet var også stort.

Den politiske ledelsen har i flere år vært mer eller mindre lammet, låst i en maktkamp mellom de to politiske leirene. Og analytikere tror at den situasjonen kommer til å fortsette etter valget, uansett hvem som får flest stemmer.

SISTE NYTT

Siste nytt