Hopp til innhold

Hizbollah kan komme til makten

Valget i Libanon i dag blir en tvekampens arena for USA og Saudi-Arabia mot Syria og Iran. Hizbollah kan komme til makten igjen.

En libanesisk kvinne viser fram sitt bevis på stemmegivingen.
Foto: Hassan Ammar / AP

- Hvis Hizbollah-koalisjonen får et flertall av stemmene vil landet kanskje orientere seg mer mot Syria og Iran, og de to landene får mer makt i Libanon igjen, mens den vestligstøttede 14. mars-alliansen taper terreng, sier NRKs Midtøstenkorrespondent Sidsel Wold som i dag befinner seg i Libanon i et valglokale nord i Bekaadalen, i den lille kristne byen Zàhle.

Saad Hariri

Leder av den regjerende vestligstøttede koalisjonen, Saad al-Hariri.

Foto: PATRICK BAZ / AFP

- Noen kristne og sunnimuslimer sier de er redd for at hvis Hizbollah gjør det veldig godt, kan Libanon lide samme skjebne som Gazastripen da de valgte Hamas. Hizbollah ses på som en terroristgruppe i USA, sier Wold.

Tett løp

Libanon er den eneste stat i den arabiske verden med et institusjonalisert formaldemokrati.

Det er tett løp mellom regjeringsfraksjonen som er anti-syrisk og opposisjonen, anført av Hizbollah. Selv om Hizbollah kun har én taburett i den sittende regjering, følges valget med skjerpet blikk av Israel.

Saudi-Arabia og USA har støttet regjeringskoalsjonen med penger i valgkampen, mens både Syria og Iran støtter Hizbollah.
De kristne velgerne er delt i to mellom disse politiske frontene.

Stort sikkerhetsoppbud

Libanesiske velgere strømmet til valgurnene da de åpnet i morges. Det var køer av mennesker, mange kledd i sitt partis farger, som stilte seg opp lenge før valglokalene åpnet.

Rundt 50.000 politi-og sikkerhetsfolk var ute i gatene for å forhindre vold mellom rivaliserende grupper. Over 200 internasjonale valgobservatører fra både EU og andre organisasjoner er i landet for å overvåke valget.

Arven etter far

– Jeg oppfordrer alle libanesere til å stemme, sa leder av den regjerende vestligstøttede koalisjonen,14. mars-alliansen, Saad al-Hariri, da han avga sin stemme på en skole i Libanons hovedstad Beirut i morges. Folk tok ham på ordet.

– Oppslutningen er enorm, sier en sikkerhetskilde til nyhetsbyrået AFP, uten å kunne oppgi eksakte tall.

Hariri er sønn av Rafik-al Hariri, tidligere statsminister i Libanon, som ble drept i et attentat i 2005.

Saken granskes nå av et internasjonalt tribunal, det mistenkes at han ble drept fordi han var kritisk til Syrias tilstedeværelse i Libanon. Hizbollah avviser enhver innblanding i drapet .

Terrorstempel

Kommer Hizbollah til makten vil det også være en seier for deres støttespillere Iran og Syria. Hisbollah betyr "Guds parti" på arabisk. Ifølge meningsmålingene blir det en knapp seier til opposisjonen, men det er ikke ventet en brå kursendring etter valget.


USA har stemplet Hizbollah som en terroristorganisasjon og allerede gjort det klart at deres støtte til Libanon avhenger av i hvilken retning libanesere søndag velger å føre landet.

- Obama må finne en praksis

Analytikere forventer tett kamp om de 128 setene i nasjonalforsamlingen.
Den politiske ledelsen i landet har i flere år vært mer eller mindre lamslått, låst i en maktkamp mellom de to politiske leirene. Og analytikere tror at den situasjonen kommer til å fortsette etter valget, uansett hvem som får flest stemmer.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier det vil bli en test for USA og president Barak Obama dersom Hizbollah får mer makt

- Obama må finne en praksis på den talen han nylig holdt i Kairo. Det er en folkemening som uttrykker seg i Libanon i dag. Hvordan han skal balansere det med USAs strategiske interesser og demokratiske idealer er alltid en utfordring, sier Støre.



SISTE NYTT

Siste nytt