NRK Meny
Normal

Presidentskifte i Serbia

Høyrenasjonalisten Tomislav Nikolic har i kveld erklært seg som vinner av presidentvalget i Serbia. Sittende president Boris Tadic har erkjent nederlaget og gratulert konkurrenten.

Tomislav Nikolic

Tomislav Nikolic har overraskende vunnet det serbiske presidentvalget.

Foto: NIKOLA SOLIC / REUTERS

– Jeg gratulerer ham med seieren. Det var en fair og velfortjent seier, og jeg ønsker ham lykke til, sa Tadic.

Knapp seier

Seieren ser ut til å bli knapp. Alle stemmene er ennå ikke telt opp, men Nikolic ligger an til å få 49,4 prosent, mens Tadics oppslutning ser ut til å bli 47,6 prosent.

Denne prognosen bygger på resultatene fra et utvalg på 70 prosent av valglokalene.

Presidentskiftet er overraskende, fordi den siste meningsmålingen før dagens avgjørende valgrunde ga Tadic en oppslutning på 58 prosent.

Nikolic lover å fortsette på veien mot Europa.

Lav valgdeltakelse

Første valgomgang endte nesten likt med 25 prosent til hver av de to kandidatene som gikk videre til andre runde.

Valgdeltakelsen søndag så ut til å bli betraktelig lavere enn ved første valgrunde 6. mai. Lav valgdeltakelse anses for å være en fordel for Nikolic. Mens Tadic er orientert mot Europa og EU, har Nikolic lovet å trekke investeringer fra land utenfor EU til Serbia.

Han er spesielt opptatt av å gjenopplive forholdet til Serbias tradisjonelle allierte Russland. Men den 60 år gamle ultranasjonalisten innrømmer at EU-medlemskap ville være fordelaktig for Serbia.

Valg om EU

Han understreker likevel at Serbia kun kan bli med i EU dersom det er med Kosovo som integrert del av landet.

Det betyr at under ham vil Serbia ikke oppgi sitt krav på den tidligere provinsen, som nå er anerkjent som stat av 90 land.

Den mer EU-vennlige Tadic har ført Serbia fra å være en internasjonal paria etter krigene i Kroatia, Bosnia og Kosovo til å bli kandidatland til EU.

Han har under valgkampen insistert på at valget er avgjørende for de neste ti årene, både for økonomien, utenrikspolitikken og andre utfordringer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt