Polsk politi: Polakken er et vitne

Mange polske medier meldte mandag at en polsk mann skal ha vært arrestert i forbindelse med terrorangrepene i Norge. Polske myndigheter kom i løpet av dagen med motstridende opplysninger.

Regjeringskvartalet

Minst sju personer mistet livet da bomba ble sprengt her utenfor regjeringskvartalet i Oslo fredag.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Den polske mannen skal være eieren av et selskap som selger kjemikalier på internett.

Nettstedet er mistenkt for å ha solgt kjemikalier til 32-åringen, som han skal ha brukt til å fremstille bomba han sprengte i regjeringskvartalet fredag.

Det rapporterte flere polske medier som Onenet.pl. og Gazeta.pl

Politiet skal ha fått fikk nyss om nettstedet etter å ha funnet det i forbindelse med Anders Behring Breiviks såkalte manifest hvor han beskriver hele prosessen som ledet opp til terrorangrepene.

Many of them (red anm. personer som lager eksplosiver selv) order online (this works as very few of the compounds are illegal, just regulated) while others take road trips to f example Poland to get materials directly from small factories. These materials are then smuggled without problems to the country of destination. Many of these East-Block factories will sell most chemicals to you as long as you seem like a credible buyer

Anders Behring Breivik / Terrorsiktets notater på nett.

– På vegne av norsk politi

Behring Breivik har innrømmet å stå bak massedrap på deltakere på AUFs sommerleir på Utøya og bombeeksplosjonen i Oslo, som har krevd mange liv.

32-åringen har postet detaljert informasjon på internett om sine forberedelser til terrorangrepet. Det skal blant annet vise at han bestilte varer fra det polske nettstedet.

Talsmann for det polske politiet, Mariusz Sokolowski, bekreftet ttidligere overfor flere polske medier at de hadde mottatt en forespørsel fra norske myndigheter som de har fulgt opp i den forbindelse:

– Vi har handlet på vegne av det norske politiet, sier Sokolowski, som ellers er ordknapp.

Motstridene informasjon

Ifølge polsk Radio RMF skulle den arresterte mannen fra Wroclaw ha vært siktet for medvirkning til drap.

Straks etter at radioen kringkastet dette, informerte påtalemyndigheter i Wroclaw at mannen ikke er formelt siktet. Tidligere hadde talsperson for påtalemyndighetene, Malgorzata Klaus, bekreftet at han var arrestert.

Mandag ettermiddag avviser imidlertid polsk politi overfor Reuters at de har siktet eller pågrepet noen i Polen etter bombeangrepet i Regjeringskvartalet.

Ifølge NRKs reporter i Polen sier polske påtalemyndigheter at mannen ikke er formelt siktet for noe, men vil heller ikke si at han er løslatt.

– Han er et vitne

Som følge av all forvirringen som oppstod, holdt det polske internasjonale sikkerhetsbyrået, ABW, en pressekonferanse der de sier mannen er løslatt og har status som vitne i saken.

De sa videre at polakken var Behring Breiviks «handelspartner», og bekreftet at nordmannen hadde kjøpt kjemikalier via internett, blant annet fra Polen.

– Hans forbindelse med nordmannen var av ren handelsmessig karakter, og mengden kjemikalier marginale, sa visesjefen for ABW, Karol Bialek.

Ifølge Bialek er de kjemiske stoffene lovlige i Polen. Breivik skal ha kjøpt 0,3 kilo natriumnitrat i desember for 10 euro, og 150 kilo aluminiumpulver for 2000 euro.

– Ingen er arrestert

På en pressekonferanse på politihuset i Grønland i dag, avkreftet visepolitimester i Oslo politidistritkt, Sveinung Sponheim, at en mann har blitt pågrepet i Polen.

– Når det gjelder pågripelse i Polen kan vi nå avkrefte, via polsk politi, at det er foretatt en pågripelse i Polen knyttet til denne saken, sier Sponheim.

PST melder om at Anders Behring Breivik stod på en liste over nordmenn som har handlet kjemikalier hos en polsk forhandler.

På pressekonferansen ble politiet spurt om de er kjent med disse opplysningene.

– Dette er et spor etterforskningen nå vil jobbe videre med, sa Sponheim på dagens pressekonferanse.

Til NRK bekrefter polsk politi at norsk politi har bedt polsk politi om bistand. På pressekonferansen ble det også spurt om hvilke andre land man har bedt om hjelp fra.

– Når det gjelder sånne detaljer, så kan jeg ikke svare på det. Vi går etter alle spor og opplysninger som blir meddelt til oss, og vi foretar etterforskningsskritt knyttet til det. Hva norsk politi har spurt om, kjenner jeg ikke til, men at vi vil få svar fra polske myndigheter, det forutsetter jeg, sa Sponheim.

SISTE NYTT

Siste nytt