Palestinerne blir UNESCO-medlem

FN-organisasjonen UNESCO har vedtatt å ta opp palestinerne som fullverdig medlem. Norge var blant landene som stemte for.

Riad al-Maliki

Palestinernes utenriksminister Riad al-Maliki under dagens UNESCO-møte i Paris.

Foto: Thibault Camus / Ap

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon er det første FN-organet palestinerne har søkt om fullt medlemskap i.

Vedtaket i UNESCO vil styrke palestinernes kamp for fullt medlemskap også i FN, melder Reuters.

Det tror ikke midtøstenekspert og stedfortredende direktør ved Institutt for fredsforskning, Hilde Henriksen Waage.

- Det er to forskjellige prosjekter. For å oppnå medlemskap i FN som sådan, trengs det støtte i sikkerhetsrådet, og det har ikke palestinerne, fordi USA vil benytte vetoretten. Det er lettere å bli medlem i underorganisasjonene som ikke har like strenge opptakskrav, sier Henriksen Waage.

Stort flertall

Avstemningen skjedde under møtet i UNESCOs generalforsamling i Paris. Dermed får organisasjonen 195 medlemsland. Under dagens avstemning stemte, 107 for og 14 mot, mens 52 land avsto.

Blant andre USA, Canada og Tyskland og Israel stemt imot å gi palestinerne UNESCO-medlemskap, mens Brasil, Russland, Kina, Frankrike, India og Sør-Afrika var blant landene som stemte for. Storbritannia og Japan var blant dem som avsto fra å stemme.

Hilde Henriksen Waage

Hilde Henriksen Waage tror ikke dagens medlemskap i UNESCO vil ha noen betydning for palestinernes ønske om fullt medlemskap i FN.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Norge var også blant de 107 landene som avga ja-stemme. Det gjorde også de aller fleste landene fra Afrika, Latin-Amerika og Asia, og arabiske land.

USA advarte

Både USA og Israel har tidligere advart UNESCO sterkt mot å la palestinerne bli medlem.

Under dagens møte rådet den amerikanske viseministeren i utdanningsdepartementet, Martha Kanter, delegatene til å stemme mot palestinsk medlemskap.

- Vi mener dette ikke er riktig framgangsmåte. Den eneste måten palestinerne kan vinne fram på er gjennom direkte forhandlinger, sa hun før avstemningen.

Pressetalsmannen for Det hvite hus i Washington fulgte opp da han sa at vedtaket ikke fremmer fredsbestrebelsene mellom Israel og palestinerne.

Israels UNESCO-ambassadør sa etter avstemmingen at land som støttet palestinerne ville miste påvirkningskraft og innflytelse over Israel.

Palestinernes utenriksminister Riad al-Maliki regnet på forhånd med å oppnå det nødvendige totredels flertall. Etter avstemming kalte han avgjørelsen historisk, mens palestinernes president Mahmoud Abbas sa at den var en seier for rettferdigheten..

Selv om palestinerne er fornøyd med utfallet, kan det påføre UNESCO økonomiske problemer.

Ifølge amerikansk lov vil palestinsk medlemskap føre til kutt i landets økonomiske bidrag til UNESCO. USA står for 22 prosent av den samlede finansieringen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Advarte om giftige skyer etter eksplosjon i Tyskland

Tykk svart røyk steg opp fra et område i Leverkusen, rundt 20 kilometer nord for storbyen Köln tirsdag formiddag. En person skal ha mistet livet etter en eksplosjon i et industriområde med kjemiske fabrikker.