Hopp til innhold

Øyenvitner: – Nordmannen ville hjelpe

Lokalt politi og øyenvitner sier Kjartan Sekkingstad og kanadiske John Ridsel prøvde å hjelpe to andre da kidnappere angrep på Filippinene. Dermed ble heller de to tatt, skriver en kanadisk avis.

Philippines Foreigners Kidnapped

Norske Kjartan Sekkingstad er bortført sammen med to kanadiske menn og en filippinsk kvinne.

Foto: Manuel Cayon/Reuters / AP/Reuters

Tirsdag morgen ble det kjent at en nordmann, to kanadiere og en filippinsk kvinne er bortført av ukjente gjerningsmenn fra ferieøya Samal.

– Det var en stor gruppe tungt bevæpnede gisseltakere som hadde et klart mål, sa politisjef Samuel Gadingang til NRK.

Ifølge øyenvitner den kanadiske avisa The Globe and Mail har snakket med var det 11 menn væpnet med håndvåpen og rifler som kom til feriestedet Oceanview Resort.

Mennene skal ikke ha vakt oppsikt da de tok seg inn på anlegget der nordmannen arbeider som daglig leder.

Noen løp vekk, andre kom til

Mens noen skrek og løp av gårde, skal andre ha kommet til for å hjelpe.

De ukjente mennene skal ha angrepet to par, en amerikaner med japansk kone og kanadiske Robert Hall og hans filippinske venninne. Nordmannen og Ridsel kom til for å hjelpe amerikaneren og kona, forteller både lokalt politi og øyenvitner ifølge den kanadiske avisen.

Det amerikanske paret var slått i hodet, men klarte å hoppe i vannet og unnslippe, mens de to hjelperne ble tatt til fange.

Ekteparet ble i all hast brakt til sykehus der de er behandlet for hodeskader.

Rømte i to båter

Gjerningsmennene rømte fra stedet i to båter. Filippinsk politi sier til NRK at de foreløpig ikke har mottatt krav om løsepenger for nordmannen og de tre andre gislene.

Yachtklubben hadde to væpnede vakter som ikke turte å gjøre motstand, ifølge politisjef Samuel Gadingan.

Antonio Rivera, en talsmann for det lokale politiet, sier til nyhetsbyrået AFP at ingen gruppe så langt har tatt på seg ansvaret for bortføringen eller at det er blitt satt fram noen krav.

Familien ber om ro

Familien til nordmannen har bedt UD videreformidle en tekst på deres vegne:

«Kjartan er født og oppvokst på Sotra utenfor Bergen. Etter endt skolegang begynte han å arbeide i familiens lakseoppdrett, og i 1988 reiste han til Canada for å drive lakseoppdrett der. Flere år senere flyttet Kjartan til Filippinene.»

I teksten, som NTB har fått tilsendt, heter det videre at siden det er så lenge siden han utvandret, har familien bare hatt sporadisk kontakt med han i det siste.

– Vi vil be om at familien får ro i denne vanskelige situasjonen som har oppstått. Familien får kontinuerlig bistand fra Utenriksdepartementet, uttaler Sekkingstads familie.

SISTE NYTT

Siste nytt

273 ukrainske soldatar skal natt til tirsdag vere evakuerte frå stålverket i Mariupol. 53 av desse er frakta til sjukehus.

– 273 ukrainske soldatar evakuerte frå Azovstal

Ukrainske soldatar har lenge frykta for livet i stålverket Azovstal. No er marerittet over for nokre av dei. Det er gjort avtale med Russland om eit fangebytte.