Mood om situasjonen i Syria: – Det verste jeg har sett

Den norske generalen Robert Mood, som leder FN-observatørene i Syria, sier situasjonen i landet er noe av det verste han har opplevd. Likevel mener han det er en styrke at observatørene ikke er bevæpnet.

Robert Mood

General Robert Mood på en pressekonferanse i New York etter å ha orientert FNs sikkerhetsråd om situasjonen i Syria.

Foto: Mary Altaffer / Ap

Robert Mood sier til NRK at situasjonen i Syria er blitt mye verre enn det han på forhånd trodde den skulle bli.

Robert Mood

Robert Mood sier situasjonen i Syria er det verste han har opplevd i sine år i internasjonal tjeneste.

Foto: Mary Altaffer / Ap

– Voldsbruken og situasjonen her er det verste jeg har sett gjennom mine år i internasjonale operasjoner, sier Robert Mood.

Han beskriver det som en helt uakseptabel voldsbruk og sier fryktelige hendelser skjer hver en eneste dag.

– Sivile kvinner, barn og eldre er fanget inne i kvartaler inne i bydeler fordi det ramler ned artillerigranater, bombekastergranater og det skytes fra snikskyttere med jevne mellomrom døgnet rundt. Samtidig mangler man elektrisitet, vann og basistjenester som skoler, sykehus. Det er ikke leger på plass som kan berge liv når en av granatene treffer i nærheten av mennesker. Så det er en fryktelig situasjon for befolkningen. Men det er en fragmentert situasjon og voldsbruker skjer veldig lokalt. Det er mange dimensjoner som spiller inn, sier Mood, og omtaler situasjonen i Syria som meget kompleks.

– Skyter ikke for å drepe

FN-styrken han leder har opplevd å bli beskutt, men Mood tror for det meste det har vært snakk om skremmeskudd.

– Mye av den voldsbruken vi har sett mot oss tror jeg faktisk har vært kalkulert på den måten at det har vært beskjeder om å ikke komme nærmere, men ikke nødvendigvis alvorlige overlagte forsøk på å ta liv, sier Robert Mood til NRK.

Mood sier han ikke tror problemene vil bli løst ved å la de 300 observatørene han er sjef for få tilgang til våpen.

– Det å være en ubevæpnet observatør er en styrke i seg selv. Hvis vi får inn våpen til disse observatørene eller setter inn en væpnet beskyttelsesstyrke, vil vi i langt større grad bli oppfattet som et legitimt mål for de som har våpen og eksplosiver. Det tror jeg ikke vil ha en positiv innvirkning på situasjonen på bakken i Syria, sier Mood.

NETT-TV: – Dagens situasjon kan ikke fortsette
Robert Mood om situasjonen for FNs observatørstyrke i Syria.

NETT-TV: General Robert Mood om situasjonen for FNs observatørstyrke i Syria.

Diskuterer fremtiden

I New York diskuterer FNs diplomater nå fremtiden til observatørene i Syria. Mandatet til de ubevæpnede FN-observatørene går ut om en måned. Foreløpig er ingen beslutning er tatt, men alle er enige om at dagens situasjon ikke kan fortsette.

– Dagens FN-misjon på bakken i Syria, under de rådende forhold og med den manglende politiske framgangen, er ikke en veldig attraktiv løsning for veien videre, sier Mood.

– Både opposisjonen og den syriske regjering legger fortsatt til rette for at FN-misjonen kan være til stede i Syria. Men voldsnivået er så høyt til at jeg har innstilt operasjonene. Det handler om et voldsnivå som utløses fra begge parter, sier Mood.

LES: Aktivister: Nesten 40 drept i nye trefninger i Syria

Komplisert konflikt

– Når observatørene reiser rundt, åtte mann i to biler, er det umulig å vite om granater som slår ned rundt neste sving vil slå ned eller stanse. Denne situasjonene gjør det vanskelig å utføre vår gitte oppgaver, sier han.

Han forteller at syrere de møter på bakken er stolte og høyt utdannede og fra forskjellig religiøs bakgrunn.

– Situasjonen er langt mindre svart-hvitt enn det som er beskrevet i internasjonale medier. Den er langt mer komplisert, sier Mood.

– Det er en kompleks situasjon med mange grupper og mange dimensjoner. Vi ser bydeler i en storby som fungerer tilsynelatende normalt. Med grupper som har sin egen agenda, og ikke nødvendigvis den samme agenda som en landsby noen kilometer unna, sier Mood.

LES: Røde Kors prøver å evakuere sivile fra Homs

LES: FN-observatørene blir i Syria

SISTE NYTT

Siste nytt