Hopp til innhold

Obama vil kjøpslå om rakettskjold

USAs president Barack Obama tilbyr å legge det omstridte rakettskjoldet i Europa død mot at Russland hjelper til å stanse Iran fra å utvikle atomvåpen. Russerne synes ikke det er noen god ide.

Barack Obama
Foto: JIM YOUNG / REUTERS

Det er i et brev til Russlands president Dmitri Medvedev at tilbud om stans av rakettskjoldet kom.

Brevet ble personlig levert av en høytstående amerikansk utsending for tre uker siden, skriver The New York Times . Det hvite hus bekrefter brevet i dag.

Russlands tidligere president Vladimir Putin protesterte heftig i sin presidenttid mot planene til sin daværende kollega, president George W. Bush.

Les: - Enighet om rakettskjold og Signerte rakettskjold-avtale

Putin mente rakettbasen i Polen, som var deler av skjoldet, var en direkte trussel mot Russland. Bush og hans forsvars- og utenriksministre sto på sitt, om at skjoldet var ment å være en beskyttelse mot stater som Iran, som de mener er i ferd med å utvikle atomvåpen.

Medvedev har fulgt Putins linje siden han overtok.

Les: Kreml svarer med eget rakettskjold og Russland rasler med sablene

Nå tilbyr Obama altså en byttehandel. USA legger vekk rakettskjoldet, og Russland presser Iran til å legge vekk atomvåpen.

Iran har over lengre tid nektet å etterkomme FNs sikkerhetsråd om at de må stanse anrikingen av uran - som er en viktig prosess i forhold til utvikling av atomvåpen.

Russland har hjulpet Iran med utvikling og bygging av anleggene for anriking siden 1995. Anlegget i Buscheer, som er et atomkraftverk, er nå under uttesting.

Svaret fra den russiske presidenten på Obamas brev kom mandag ettermiddags tid.

- Det er ikke konstruktiv å koble det amerikanske rakettskjoldet i Europa med Irans atomprogram, slik Washington foreslår, heter det fra Kreml.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal angivelig vise droner som brukes til å levere vannflasker til flomrammede i russisk-kontrollerte områder i Kherson-regionen.

Ber om hjelp til å komme inn i oversvømmede byer

Ukrainas president og statsminister bønnfaller internasjonale hjelpeorganisasjoner om å redde ut folk fra oversvømte byer og landsbyer som okkupert av russiske styrker.

Pence: – En som setter seg over grunnloven bør ikke bli president

USAs tidligere visepresident Mike Pence starter valgkampen med kraftig kritikk av sin tidligere sjef Donald Trump.