USA jakter på personer bak ny terrortrussel

Ekstra politistyrker er sendt ut i gatene i New York etter en «troverdig» terrortrussel mot nasjonen foran søndagens 11. september-markering.

New York, 11. september 2001

USAs president har beordret nok en skjerping av terrorberedskapen etter en «troverdig» terrortrussel mot nasjonen foran søndagens 11. september-markering.

Foto: MARTY LEDERHANDLER / AP

  • Tjenestemenn i Washington ber folk holde seg rolige, men årvåkne.
  • New York og Washington blir ansett som mulige terrormål.
  • Truslene involverer tre personer og eksplosiver.
  • New York-ledere sier det er ingen grunn til panikk.

Ekstra politistyrker er sendt ut til nøkkelsteder som tunneler, t-bane og bruer i New York, sa byens ordfører Michael Bloomberg etter at informasjon om en ny terrortrussel ble kjent sent torsdag kveld amerikansk tid.

Amerikanske myndigheter jager for øyeblikket to eller tre personer som mistenkes for å stå bak trusselen, ifølge en anonym kilde nyhetsbyrået Reuters har snakket med.

– Vi mottok veldig nylig troverdig informasjon rundt et mulig terroranslag mot USA. Truslene synes å være rettet spesielt mot New York og Washington, opplyste Pentagon i dag, ifølge CNN.

Skjerpet beredskap

– Det er riktig at det foreligger spesifikk og troverdig, men ubekreftet informasjon om en trussel, sa sikkerhetsdepartementets talsmann, Matt Chandler.

Selv om landets terrorberedskap allerede er skjerpet så beordret president Barack Obama nok en opptrapping som følge av den nye trusselen. Chandler sa at det er vanlig at USA mottar terrortrusler rett før store begivenheter.

– Likevel tar vi alle trusselmeldinger alvorlig og vi vil fortsette å gjøre alt som er nødvendig for å dempe enhver slik trussel, sa Chandler.

Artikkelen fortsetter under klippet:

Video Pressekonferanse om terrortrusler

Janice Fedarcyk, assisterende direktør ved FBIs New York-kontor, ordfører Michael Bloomberg, og politikommisær Raymond Kelly holdt pressekonferanse om terrortruslene.

– Vi lever i en verden hvor vi er nødt til å ta slike trusler alvorlig, sier Bloomberg.

– Vi må alle holde øynene åpne, men vi nekter å la oss skremme, legger han til.

Usikkert hvor

Ifølge kilder som flere amerikanske medier har snakket med kan trusselen være rettet mot Washington eller New York, men den kan også gjelde andre steder.
New York-ordføreren understreker at trusselen enda ikke er bekreftet.

Han mener det ikke er nødvendig at byens innbyggere forandrer sine rutiner, men oppfordrer alle til å rapportere til politiet hvis de ser noe mistenkelig.

Søndag markerer USA at det er ti år siden terrorangrepet mot World Trade Center. USA må regne med en høynet terrortrussel rundt 11.september-markeringen, sier seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Brynjar Lia til NRK.

– Samtidig så er Al Qaida svekket og har mistet mange ledere - inkludert Osama bin Laden. Terror-trusselen i Vesten er nok lavere nå enn for fem-seks år siden, uttaler Lia.

Artikkelen fortsetter under klippet:

Video Høy beredskap i USA før 11.september

Høy beredskap i New York og Washington før tiårsmarkeringen for terrorangrepet 11.september.

Er Al Qaida så svekket at de ikke har kapasitet til å utføre et så kraftig angrep som 11.september?

– Et nytt 11.september-angrep er langt mindre sannsynlig i dag, tror jeg. Det har med kapasiteten til Al Qaida i dag. Men man ser i internasjonal terrorisme at uvende ting skjer. Det er ofte kontinuitetsbrudd. Trender endrer seg raskt.

Samtidig påpeker forskeren at terrornettverket i dag er mer desentralisert og har lokale avdelinger i som de ikke hadde i 2001.

– Noen av disse lokalavdelingene har betydelig kapasitet, også for internasjonale aksjoner, forteller Lia.

Terrortrussel

ØKT SIKKERHETEN: En New York-politimann stoppet Xiang Mao (venstre) og Lexi Li like ved Ground zero i New York i dag. Politimannens håndholdte strålingsdetektor målte radioaktivitet, men Xiang Mao forklarte at han hadde blitt injisert med radioaktivt stoff for medisinske tester onsdag. Begge er turister fra Kina, og fikk lov til å fortsette på veien. NYPD har økt sikkerhetet i byen i forkant av 11. september-markeringen, men har oppgradert sikkerheten ytterligere etter terrortruslene i natt.

Foto: Mark Lennihan / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt