Hopp til innhold

Ny studie: Fant giftige metaller i tamponger

Amerikanske forskere sjekket tamponger kjøpt i EU, Storbritannia og USA. De fant giftige metaller som bly og kadmium i alle.

Illustrasjonsbilde der en kvinne viser fram en tampong. En hvit tampong ligger i den ene håndflaten mens hun holder snoren i den andre.

Illustrasjonsbilde der en kvinne viser fram en tampong.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

I alle 60 prøver som ble testet, fant forskerne 14 av 16 metaller de testet for. De fant giftige metaller i alle.

– Jeg ble overrasket over at vi fant bly i hver eneste tampong vi testet!

Det sier forsker Jenni A. Shearston ved Berkeley universitet til NRK.

– At vi fant bly var også det som bekymret meg mest, fordi det ikke finnes noe sikkert nivå for å være utsatt for bly, legger hun til.

Lite forskning

Doktor Jenni A. Shearston forsker på folkehelse og hvordan den påvirkes av miljø ved University of California Berkeley. Portrett fra skuldrene og opp. Hun står med hvit skjorte foran hvit bakgrunn. Hun har blondt, halvlangt hår og smiler.

Doktor Jenni A. Shearston forsker på folkehelse og hvordan den påvirkes av miljø ved University of California Berkeley.

Foto: Privat

Shearston er hovedforfatter av den ferske studien. Hun jobber ved Institutt for folkehelse ved University of California Berkeley.

Forskeren sier at så vidt forskergruppen vet, er dette den første studien på metaller i tamponger.

– Til tross for det store potensialet for folkehelse-risiko, er det gjort veldig lite forskning som måler kjemikalier i tamponger, påpeker hun.

I rapporten står det at mellom 52 og 86 prosent av alle i USA som menstruerer bruker tampong.

Hva tenker du om metaller i tamponger?

Fant alle metallene

Tidligere har KK og VG skrevet at rundt 70 prosent av menstruerende i USA og Vest-Europa bruker tampong. De oppgir Folkehelseinstituttet som kilde.

Ifølge nyhetssaken på Berkeleys nettside, testet forskerne tamponger fra merker som potensielt millioner av mennesker bruker månedlig.

Forskerne oppgir ikke navn på merkene, men de testet tamponger fra 14 ulike tampongmerker de beskriver som «veldig vanlige» og «mestselgende».

Av totalt 30 tampongtyper, var 3 innkjøpt i Storbritannia og EU.

Illustrasjonsbilde som viser ulike deler av en tampong. Ikke alle tamponger har ytterlag eller applikator. A= ytterste lag, B= snor til å trekke den ut, C= absorberende kjerne, D= applikator til innføring og E= emballasje.

Illustrasjonsbilde som viser ulike deler av en typisk tampong. Ikke alle tamponger har ytterlag eller applikator. A= ytterste lag, B= snor til å trekke den ut, C= absorberende kjerne, D= applikator til innføring og E= emballasje.

Foto: FRA STUDIEN TAMPONS AS A SOURCE OF EXPOSURE TO METAL(LOID)S / ELSEVIER

Sherston sier til NRK at det er flere grunner til at de ikke kan oppgi merkenavn. Hun mener det viktigste er hvor stort samsvar det var i resultatene på tvers av merkene.

– Vi fant sporbare mengder av alle metallene vi testet for, inkludert giftige metaller som arsen og bly, understreker forskeren.

– Noe man absolutt ikke ønsker å få inn i kroppen

Lege og spesialist i medisinsk biokjemi, Anne-Lise Bjørke Monsen. Nærbilde der Monsen smiler og myser mot sola. Bildet er tatt ute og man skimter litt av et tre i bakgrunnen. Hun har halvlangt, grått hår med lugg ned til øynene.

Lege og spesialist i medisinsk biokjemi, Anne-Lise Bjørke Monsen.

Foto: Privat

Lege Anne-Lise Bjørke Monsen har sett nyheten om studien, og sier den er interessant.

– Kadmium, bly og arsen er giftige grunnstoffer, og det skal veldig lite til for å gi helseskader, sier hun og understreker:

Alle disse har kjente negative helseeffekter og er noe man absolutt ikke ønsker å få inn i kroppen. Alle nivåer av bly er farlig i få inn i kroppen.

Monsen er også spesialist i medisinsk biokjemi og styremedlem i interessegruppen Miljøgifter og folkehelse.

Vet ikke om stoffene lekker til vagina

Legen understreker at vi likevel ikke vet om metallfunnene i tampongene er helseskadelige.

Les også Vil ha eit regelverk for tampongar

Fra venstre: Kaja Eide Bakke, Nora Waage, Lena Olsen Egeland, Ingrid Sigurdsen, Thea Dragsund.

– Det vil avhenge av om sporelementene lekker ut av tampongen under bruk. Og også om de blir tatt opp av slimhinnen i vagina og går over i blodsirkulasjonen, påpeker hun.

Dette understreker også hovedforfatter Jenni A. Shearston til NRK.

– Kan vi si at én type tampong er tryggere enn en annen?

– Vi kan bare fastslå at det var ulike mengder metaller i de ulike tampongene. Vi vet ikke ennå om metallene kan lekke ut og bli tatt opp av kroppen, sier hun.

– På tide å bryte tabuet

Et stort hinder i å vurdere mulig helserisiko, er at det mangler studier på hvordan slimhinnen i vagina tar opp kjemikalier.

– Vi trenger definitivt mer forskning på dette svært understuderte området. Spesielt fordi det kan påvirke millioner av mennesker, sier Shearston.

Det eneste bildet som kommer opp i NTBs bildedatabase når man søker på Vagina og Tampon, er dette. Det er tatt på Vaginamuseet i Camden i november 2019, og viser et kunstverk med en tampong mellom to menskopper. Rødt glitter symboliserer blod.

Det eneste bildet som kommer opp i NTBs bildedatabase når man søker på «vagina» og «tampon, er dette. Det er tatt på Vaginamuseet i Camden i november 2019, og viser et kunstverk med en tampong mellom to menskopper.

Foto: Isabel INFANTES / AFP

Folkehelse-forskeren peker på at mensen generelt har vært tabubelagt historisk sett. Det har ifølge henne bidratt til manglende vitenskapelig forskning på området.

– Nå er det på tide å bryte tabuet og begynne å snakke om og studere mensen og mensprodukter, sier Shearston.

Hun mener det er veldig viktig å studere dette videre. Både for å finne ut hvilke kjemikalier som finnes i mensprodukter, og om disse utgjør noen helserisiko.

Mangler regelverk

En utfordring er også manglende regelverk for mensprodukter.

I rapporten står det at både USA, Storbritannia og EU har lite av regelverk rundt tamponger. Og ingen av dem krever jevnlig testing.

Les også Ingen grense for kjemikalier i tamponger

En brun hånd holder en tampong foran en grågrønn vegg

Ifølge Miljødirektoratet reguleres tamponger i produktkontrolloven. Det europeiske kjemikalieregelverket Reach gjelder også i Norge.

Men det finnes i dag ikke lovgivning, hverken i Norge eller EU, spesielt for tamponger.

– De som selger slike produkter har ansvar for at de ikke inneholder farlige stoffer.

Det forteller fungerende seksjonsleder for kjemikalieseksjonen i Miljødirektoratet, Ingunn Correll Myhre.

Oppfordrer til å kjøpe miljømerket

Pressebilde av fungerende seksjonsleder for kjemikalieseksjonen i Miljødirektoratet, Ingunn Correll Myhre. Hun HAR KORT, MELLOMBLONDT HÅR, BRILLER MED SORT INNFATNING og sort topp med V-hals mot hvit bakgrunn. I ørene og rundt halsen har hun smykker formet som presetekrager.

Pressebilde av fungerende seksjonsleder for kjemikalieseksjonen i Miljødirektoratet, Ingunn Correll Myhre.

Foto: Miljødirektoratet

– Vi oppfordrer generelt forbrukerne til å kjøpe produkter som er miljømerket, sier Myhre.

Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden. Det forvaltes av stiftelsen Miljømerking Norge som også styrer EU Ecolabel i Norge.

– Miljømerket er per nå en frivillig ordning. Når vi utvikler krav så er det produsentene som tester, ikke vi, opplyser pressesjef for Svanemerket, Nina Margareta Høie.

For å bli Svanemerket, stiller Miljømerking Norge krav til produksjon av råvarer og krav til kjemikalier og tilsetninger i produksjon og produktene.

Illustrasjonsbilde av en tampong. Vi ser en kvinnehånd i fokus med ganske lange, ulakkerte negler. Hun holder en tampong etter snoren. I bakgrunnen ser vi et uklart kvinneansikt som ikke kan gjenkjennes.

Illustrasjonsbilde av en tampong.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Høie oppgir at de også gjør kontrollbesøk på fabrikker og er en garantist for at produsenten overholder Svanemerkets krav.

– Det er ikke reguleringer for hva tamponger kan inneholde. Men de ligger tett innpå huden, til og med inne i kroppen vår. Derfor er det spesielt viktig å unngå helseskadelige kjemikalier i disse produktene, sier Høie.

I 2020 gjennomførte NRK en stor test av tamponger, og kartla blant annet dioksiner i dem:

Les også Overraskende resultater i tampong-test

En full tampong veies og måles av en dame med blå gummihansker

NRK har vært i kontakt med Forbrukerrådet og spurt hva de mener om manglende merking av tamponger. På grunn av ferie henviser de til Miljødirektoratet.

NRK har også kontaktet Folkehelseinstituttet med spørsmål om menstruasjon og tampongbruk, men deres fagperson på området er på ferie.

Hei!

Har du innspill etter å ha lest denne saken? Eller innspill om andre gode saker? Jeg er åpen for gode historier fra flere felt.

Send meg gjerne en e-post!

SISTE NYTT

Siste nytt