Hopp til innhold

Norsk skip truffet av rakett fra Houthi-militsen- rederiet tror det er en misforståelse

Det norskeide skipet Strinda er truffet av en rakett i Rødehavet utenfor Jemen. Nå innrømmer rederiet israelsk forbindelse, men sier til NRK at de tror det hele er en misforståelse.

Skipet Strinda

Kjemikalietankeren Strinda eies av bergenske J. Ludwig Mowinckels Rederi. Det ble truffet av en rakett utenfor Jemen.

Foto: AS J. Ludwig Mowinckels Rederi

Hendelsen fant sted rundt 60 nautiske mil nord for Bab al-Mandab-stredet, ifølge en amerikansk tjenesteperson.

Det amerikanske marineskipet Mason skal ha kommet til stedet.

En talsperson fra Houthi-militsen har bekreftet at raketten var deres og at de har «gjennomført en operasjon» mot Strinda.

Talspersonen mener at de også har stanset flere skip i å passere de siste dagene. De hevder også at skipet var på vei til Israel.

En misforståelse

Daglig leder Geir Belsnes ved A. J. Mowinckels rederi sier til NRK at de tror det hele er en misforståelse.

Han forteller videre at skipet hadde det han omtaler som «en tentativ avtale» om å frakte last ut fra Ashdod-havnen i Israel i januar neste år. Denne ferden skulle finne sted etter skipets nåværende reise til Italia.

Militsen har nok fått tak i en ankomstliste fram i tid som sannsynligvis er bakgrunnen for angrepet. De har trolig misforstått og trodd at skipet skulle til Israel allerede nå, sier han.

Kontrakten ble inngått for tre uker siden, med forbehold om ytterligere eskalering i området. Nå forteller Belsnes til NRK at denne reisen ikke vil bli gjennomført.

Vilkårene for avtalen er ikke lenger der fordi situasjonen har forverret seg den siste tiden, konstaterer han.

Rederi i Bergen

Vi ble varslet i går kveld om at Strinda var truffet av en rakett utenfor Jemen, og at det hadde oppstått en brann om bord, sier Belsnes.

Skipet fraktet biodrivstoff fra Sørøst-Asia til Italia og har ikke noen israelsk kobling til verken eierskap eller ledelse av fartøyet.

Franske myndigheter meldte i dag at en fransk fregatt ødela en drone som var på vei mot tankskipet.

Skipet og dets mannskap ble assistert av den amerikanske- og den franske marinen og brakt i sikkerhet. Ifølge daglig leder får skipet bistand og er på vei til en trygg havn.

– Nå jobber vi først og fremst med å få skipet trygt i havn og å ta vare på mannskapet som alle er av indisk opprinnelse. Vi er veldig takknemlige for at de alle er trygge.

Hvor er skipet nå?

Det kan jeg ikke si noe om, sier Belsnes.

Strinda er en kjemikalietanker som eies av bergenske J. Ludwig Mowinckels Rederi. Skipet er noe over 144 meter langt og litt over 24 meter bredt.

Brann om bord

Den amerikanske hovedkommandoen for Midtøsten, Øst-Afrika og Sentral-Asia bekrefter også hendelsen, og melder samtidig at raketten ble skutt fra Houthi-militsen, ifølge Reuters.

Angrepet skjedde rundt klokka 16 mandag amerikanske tid, altså klokka 22 norsk tid. Det dreier seg ifølge hovedkommandoen om en antiskip-krysserrakett.

– Strinda meldte om skader som førte til en brann om bord, men ingen skadde eller døde på det tidspunktet, heter det.

Israel-advarsel

Houthi-militsen har gått etter internasjonal skipsfart som en del av en regional konflikt som følge av krigen mellom Hamas og Israel.

Lørdag varslet bevegelsen at alle skip på vei til Israel var mål, uavhengig av nasjonalitet. Militsen advarte samtidig all rederier internasjonalt mot å ha noe med israelske havner å gjøre.

Ifølge nettsiden Marine Traffic er det på vei fra havnen Tanjung Langsat i Malaysia til Suezkanalen.

SISTE NYTT

Siste nytt