Hopp til innhold

Norsk redningsteam drar til knust by

Det norske redningsteamet i Nepal flytter nå ut fra hovedstaden Katmandu, og skal bistå Røde Kors i bygging av et feltsykehus i en by der 90 prosent av husene er knust.

En mann vasker bordet ved siden av en stein som falt ned utenfor butikken hansetter skjelvet i Nepal

En mann vasker bordet ved siden av en stein som falt ned utenfor butikken hans i Melamchi, et jordbruksområde ikke langt fra der norske redningsmannskaper nå skal konsentrere seg. En uke etter skjelvet som kostet over 6000 liv og ødela minst 70 000 hus, er behovet for hjelp enormt.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp

NORSAR-teamet som består av 44 menn og kvinner og fem redningshunder, flytter nå basen til Chautara som ligger rundt 40 km øst for hovedstaden i et svært kupert skogs- og fjellområde. Der er 90 prosent av husene ødelagt og folk mangler vann.

Ødelagt hus i Chautara, Nepal

Over 90 prosent av husene i Chautara i Nepal ble ødelagt i jordskjelvet som hadde en styrke på 7,9. Både sykehuset og vannforsyningen brøt sammen. Nå skal Norges Røde Kors sette opp et feltsykehus i byen.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp

Chautara ligger på 1600 meters høyde i en dal med spredt bebyggelse. I regionen bor det 300 000 mennesker, og selve byen Chautara har rundt 3500 innbyggere.

Der skal teamet fortsette søke- og redningsarbeidet, og i tillegg bistå Norges Røde Kors med å etablere et feltsykehus.

– Området har et svært begrenset helsetilbud og deler av befolkningen mangler hus. Det er derfor viktig å etablere sykehuset så raskt som mulig, melder NORSAR på sin facebookside.

Folk er sinte i Chautara

Over 90 prosent av husene i Sindhupalchok-regionen hvor Chautara er administrasjonshovedstad, skal være ødelagt og det lokale sykehuset raste helt sammen. Også byens vannforsyning brøt sammen. Mange innbyggere sover fortsatt under åpen himmel.

Ifølge avisen International Business Times er folk i byen svært opprørte over det de opplever som kommunal sendrektighet. De har krevd at byens myndigheter leverer flere telt og nødhjelp, og klager over at tjenestemennene gjemmer seg i redsel for å få kritikk.

Bedt om å flytte

Håpet om å finne overlevende en uke etter jordskjelvet er nå liten, og aksjonen går over i en annen fase der helse og humanitær hjelp blir prioritert. Flyttingen ut av Katmandu skjer etter ønske fra lokale myndigheter og FN.

– Vi vil likevel opprettholde søks- og redningsfunksjonen i den grad det er det er formålstjenlig. Det er usikkert om det har vært andre redningsteam i området, opplyser gruppen.

Norske redningsarbeidere i Nepal redder kvinne

24 år gamle Krishna Kumari Khadka ble reddet ut av ruinene i Katmandu torsdag.

Foto: NAVESH CHITRAKAR / Reuters

Torsdag var en lykkedag, da det ene norske teamet som jobbet sammen med hjelpemannskaper fra Israel og Frankrike, hørte rop fra en sammenrast bygning. Etter flere timer fikk de gravd fram 24 år gamle Krishna Kumari Khadka som nesten mirakuløst var i live over fem døgn etter katastrofen.

Den norske redningshunden Gere leter i ruinene i Katmandu i Nepal

Den norske redningshunden Gere leter i ruinene i Nepal.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Det er første gang siden 2003 at NORSAR-gruppen er på et utenlandsoppdrag, men redningsgruppen har tidligere deltatt i redningsaksjoner etter jordskjelv i Tyrkia og Iran.

70 000 hus sammenrast

Nepalske myndigheter har bekreftet at over 6200 personer er funnet omkommet og over 14 000 er registrert som skadet. 70 000 hus har rast sammen ifølge FN. Nå svinner håpet om å finne flere overlevende, selv om regnet kan ha ført til at noen innestengte enda lever.

Ifølge FN har 4,2 millioner mennesker akutt behov for vann og helsehjelp. 1,4 millioner trenger mat, og en halv million sover fortsatt under åpen himmel.

FN har bedt det internasjonale samfunnet om 415 millioner dollar, tilsvarende 3,1 milliarder norske kroner, til gjenoppbygging av landet.

Chautara i Nepal

Ødeleggelsene er spesielt store i Chautara-området der de norske redningsarbeiderne og Norges Røde Kors nå skal åpne et feltsykehus.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters
Chautara, Nepal

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden faller på flytrappa

Øyeblikkene som kan felle Biden

Det startet med noen fall, et feil navn her og der, antydninger om dårlig hukommelse. Nå vakler den amerikanske presidenten mer enn noen gang.

Donald Trump, som fortsatt sier han skal få slutt på krigen i Ukraina,

Trump snakket med Zelenskyj – lover å få slutt på krigen

Donald Trump snakket fredag med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump gjentar at han vil få slutt på krigen i Ukraina.

Demonstranter utenfor det statlige TV-byrået i Dhaka, 19. juli Her står fire mennesker i forgrunnen. En av de holder armene ut, og de bærer kjepper. I bakgrunnen ser en flere demonstranter og røyk.

Opptøyene eskalerer i Bangladesh: Regjeringen innfører portforbud og setter inn militæret

Studentopptøyene i Bangladesh har så langt krevd minst 105 menneskeliv. Fredag stormet demonstrantene et fengsel i hovedstaden Dhaka, og flere statlige nettsider er blitt hacket.