Hopp til innhold

Norsk diplomat i Russland: – Jeg hater russere

En norsk diplomat var ikke mild i sin omtalelse av russere etter misnøye med servicen på et hotell i byen Murmansk. – Hat, nasjonalisme og fremmedhat, sier russisk UD.

Denne videoen har sirkulert i russiske medier og skal vise den norske diplomaten som skjeller ut ansatte ved et hotell på det sterkeste. – Vi beklager sterkt denne hendelsen, sier UD til NRK.

En video som den siste tiden har sirkulert i russiske medier, viser den norske diplomaten som på det sterkeste skjeller ut resepsjonistene på hotellet Azimut i den russiske byen Murmansk.

Årsaken skal blant annet være at hun ikke fikk det rommet hun bestilte. Ifølge videoen ankommer kvinnen resepsjonen og sier opprørt at noen andre er på rommet hennes.

– Dere bare roter til alt. Dette er skammelig, sier hun til de to resepsjonistene og forteller at lignende også hadde skjedd med noen andre hun kjenner.

Hun får et nytt rom, men er skeptisk til rensligheten.

– Så dere vil at jeg skal flytte til et annet rom der noen har hatt seg og akkurat har dratt? spør hun og legger til ganske tydelig:

– Jeg hater russere!

– Jeg er fra Skandinavia og vant til rene rom

Deretter forlanger hun et nytt rom og spør igjen om hvor rent det er.

Dette er motbydelig. Jeg er vant til rene rom. Jeg er fra Skandinavia, og ikke vant til en russisk kvinne som bare vasker «slik», sier hun og mimer veldig overfladisk vask med hendene.

På et tidspunkt ber kvinnen om nøkkelen til rommet og sier at hun skal stå utenfor døren og følge med på hvordan renholderen vasker rommet.

– Dette hotellet er skammelig, og dere mennesker generelt er skammelige, sier hun til slutt til resepsjonistene.

Det er uklart hvem hun sikter til med «dere mennesker».

UD: – Beklager på det sterkeste

UD bekrefter overfor NRK lørdag at kvinnen er en norsk diplomat i Russland. Hendelsen skjedde tidligere i sommer.

Utenriksdepartementet sier videre at de «beklager sterkt» at hendelsen fant sted.

– Uttalelsen reflekterer på ingen måte norsk politikk eller norske holdninger overfor Russland og russere. Saken blir nå fulgt opp internt i departementet, sier kommunikasjonssjef Tuva Bogsnes i Utenriksdepartementet.

Departementet har ingen flere detaljer eller kommentarer i forbindelse med hendelsen på nåværende tidspunkt.

Videoen ser ut til å først være publisert av det russiske nettstedet Mash. De skriver at russisk politi etterforsker hendelsen.

Russland reagerer

Russlands utenriksdepartement har gått ut og fordømt det de kaller en «hat-tirade» fra den norske diplomaten.

Ifølge den russiske statskanalen Russia Today skriver talskvinnen Maria Zakharova på sin Telegram-konto at departementet nå vurderer sine muligheter.

– Det russiske utenriksdepartementet vurderer nå hvordan vi skal svare på denne forferdelige handlingen av hat, nasjonalisme og fremmedhat, skriver Zakharova.

Og det er ikke bare det russiske utenriksdepartementet som reagerer. Flere politikere i landet går hardt ut mot den norske diplomaten.

– Det er fullstendig mangel på etikk og god oppdragelse. Hvis en representant for et vestlig land i Russland tillater seg slike uttalelser, er det snakk om kultur og oppdragelse. Dessverre er det noen trangsynte synspunkter. Jeg tror ikke det var skittent der denne merkelige kvinnen var. Følelsen av takt og selvbeherskelse hos en tjenesteperson på dette nivået bør være på topp, sier medlem av den russiske nasjonalforsamlingen, Tatjana Kusajkom til nettavisen Podjom.

Murmansk-guvernør

Murmansk-guvernør Andrej Tsjibis var ganske tydelig i sin kritikk etter at videoen av den norske diplomatens tirade hadde blitt lekket.

Foto: Murmansk fylke

– Dra til helvete fra Russland

Murmansk-guvernør Andrej Tsjibis er enda krassere i sin respons til den norske diplomatens uttalelser.

– Vi skal ikke tolerere russofobi i vårt land. Alle som hater russere, kan dra til helvete fra Russland, skriver han på Telegram.

NRK har foreløpig ikke lykkes med å komme i kontakt med den norske diplomaten i videoen.

NRK har vært i kontakt med hotelle i Murmanskt som sier at de som kan svare i forbindelse med saken ikke er på jobb før mandag. Men i en uttalelse til avisen RBC, sier hotellkjeden som eier hotellet at de respekterer «gjestenes evne til å uttrykke sine meninger», men at det er «uakseptabelt å ydmyke en person og menneskers verdigheten uansett grunnlag».

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige jordskjelv på Filippinane – ikkje lenger venta tsunami

Det har vore kraftige jordskjelv på Filippinane i dag. Tidlegare statsråd Per Sandberg måtte krype ut av hotellrommet.