Norges ambassade i Ottawa: – Vi er i lock down

– Vi holder oss innendørs etter råd fra politiet, sier ministerråd ved den norske ambassaden i Ottawa, Tobias Svenningsen, til NRK. Han er 700–800 meter fra der en eller flere gjerningsmenn har skutt i parlamentet.

Parliament Hill og Tobias Svenningsen

Politiet har gått i stilling utenfor parlamentet i Ottawa. Innfelt ministerråd ved den norske ambassaden i Ottawa, Tobias Svenningsen.

Foto: Chris Wattie / REUTERS/Norges ambassade i Ottawa

– Vi er 700–800 meter fra parlamentet, men vi ligger ikke i den linjen mellom parlamentet og Rideua-senteret der det er rapportert om skyting, sier Tobias Svenningsen.

Sergeant-at-Arms Kevin Vickers

Arkivbilde av Sergeant-at-Arms ved Canadas Parlament, Kevin Vickers. Ifølge minister for forsvarsveteraner Julian Fantino, skjøt og drepte Vickers en av mennene som angrep parlamentet.

Foto: Chris Wattie / Reuters

Han forteller at de ansatte på ambassaden har fått råd om å holde seg innendørs, men at de ellers har lite informasjon om det som skjer i Ottawa.

– Det vi vet om situasjonen her har vi fra media. Det pågår en skyteaksjon, men vi vet ikke mer enn dere om utviklingen. Vi avventer informasjon fra politiet om situasjonen, sier Svenningsen.

Soldat bekreftet død

Skytedramaet i Ottawa startet litt før klokken 10.00 lokal tid da en mann skjøt mot en soldat som sto vakt ved et monument som ligger rett over gaten for parlamentet. Soldaten som ble skutt er senere bekreftet død.

Etter å ha drept soldaten gikk en eller flere gjerningsmenn til angrep på parlamentet, der det er rapportert om flere titalls skudd.

Les også: Angrep på parlamentet i Canada

– Problemer med mobildekningen

Området rundt parlamentet og den norske ambassaden er et kontorområde i sentrum av Ottawa og det er mange offentlige bygninger i område.

– Det er ingen norske bedrifter som har kontorer her og vi kjenner ikke til noen norske som arbeider i området, sier Svenningsen.

Han tar likevel forbehold for at det har vært vanskelig å bruke mobilnettet etter angrepet.

– Ingen har tatt kontakt med oss, men det er litt vanskelig med mobillinjene fordi det er mange som ringer og sier at de er i god behold. Det forventer vi vel heller ikke, sier ministerråden.

Han sier at de kommer til å be alle nordmenn følge politiets råd om å holde seg borte fra sentrum av Ottawa og å holde seg borte fra vinduer og tak om de er i sentrum.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Laster kart, vennligst vent...

Skyting i Quebec

Dagens angrep i Ottawa kommer dagen etter at en mistenkt militant islamist kjørte i hjel en soldat i Quebec.

Det har ført til spekulasjoner i Canada om at det er en sammenheng mellom de to sakene, men ved den norske ambassaden vil de ikke si noe nærmere om det.

– Foreløpig er situasjonen alt for kaotisk til at noen kan si om det er en sammenheng eller ikke, sier ministerråd Svenningsen til NRK.

En reporter fra The Globe and Mail var inne i parlamentet og tok bilder under skuddvekslingen. Se den dramatiske videoen.

SISTE NYTT

Siste nytt