Hopp til innhold

Norge betaler for sykehus som behandler IS-krigere

IS kontrollerer ifølge NRKs kilder et sykehus i Syria som finansieres av penger fra norsk UD. Organisasjonen Norwac avviser at IS bestemmer hvem som får behandling, men bekrefter at IS-krigere behandles der.

Innslag fra Dagsrevyen.

VIDEO: Norge betaler for sykehus som behandler IS-krigere.

Like ved grensen til Tyrkia nord i Syria ligger byen Tell Abiad. Norske offentlige penger har bidratt til å ruste opp og drive det tidligere offentlige sykehuset i byen, og NRK får bekreftet at det totalt er brukt over seks millioner kroner på sykehuset.

Sykehus-apotek i Tell Abiad

APOTEK: Et av tiltakene Norwac har støttet på sykehuset er å bygge opp et skikkelig sykehusapotek med nødvendige medisiner og utstyr.

Foto: Norwac
Utstyr fra Norwac til sykehus i Tell Abiad

UTSTYR: Norwac har sendt forseendelser med medisinsk ustyr inn til sykehuset som hjalp mange sivile før IS tok over.

Foto: Norwac

Pengene har bidratt til ny operasjonssal, nye dialysemaskiner, laboratorier, sykehusapotek og annet teknisk utstyr. Ressursene kommer fra det norske utenriksdepartementet og går via den norske organisasjonen Norwac.

– Jeg var på dette sykehuset for to år siden, og da hadde de ingenting. Alt teknisk utstyr var gått i stykker, ingen fikk lønn. De som jobbet der gjorde det gratis av rent humanitære grunner. Det var total mangel på infrastruktur, sier leder Erik Fosse i Norwac til NRK.

– Ganske god kontroll

Norwac startet derfor et samarbeid med sykehuset og et bystyret i Tell Abiad. Sykehuset ble pusset opp, fikk utstyr og finansiering til drift.

Siden det norske bidraget til sykehuset startet i 2013 har terrororganisasjonen som kaller seg Den islamske staten (IS) tatt full kontroll over området og byen sykehuset ligger i.

Likevel sendes det fortsatt hver måned rundt 250.000 kroner til byen fra Norge for å dekke lønninger til helsearbeiderne ved sykehuset.

I utgangspunktet mener Erik Fosse og Norwac at IS ikke skal hindre bistandsarbeidet ved sykehuset.

– Vi er i nær dialog med UD, og vi har kommet fram til at så lenge vi har ganske god kontroll med pengestrømmene og sykehuset ikke har endret politikk for hvem de behandler må det være riktig å fortsatt støtte dem. Sykehuset er ikke kontrollert av IS slik at ledelsen ved sykehuset er endret, sier Fosse til NRK.

Kilder: – IS bestemmer hvem som får behandling

Målsettingen til den norske støtten via Norwac i Syria har fra både UD og organisasjonen vært å bidra til å sikre helsetjenester til sivile og alle andre som trenger hjelp i en svært kaotisk situasjon.

Dette kan ha møtt store utfordringer etter at IS tok kontroll i området.

FN skriver i en rapport som kom i midten av november at IS har gjennomført både etniske fordrivelser og drap – spesielt rettet mot kurdere, som er en betydelig minoritet i området.

NRK er også kjent med at FN har dokumentert hvordan IS sender skadde IS-krigere fra de harde kampene ved Kobani til Tell Abiad for behandling.

I virkeligheten hjelper vi IS med penger fra norske skattebetalere.

arabisk mann med tilknytning til byen Tell Abiad

NRK har gjennom flere dager vært i kontakt med kurdiske og arabiske kilder fra byen som sier IS har mer eller mindre kontroll over sykehuset Norwac og norsk UD finansierer.

– Etter de siste kampene i området har sykehuset blitt 100 prosent reservert for Den islamske stat, IS. Sykehuset brukes av IS, og de som støtter IS. Sykehuset brukes nå mest til sårede IS-soldater, sier Ibrahim Muslem, som er kurder og selv satt i bystyret i byen fram til IS tok over området.

IS-krigere marsjerer inn i Tell Abiad i Nord-Syria

MAKTDEMONSTRASJON: IS kontrollerer nå byen Tell Abiad der sykehuset ligger. I januar 2014 marsjerte de gjennom byen som en maktdemonstrasjon for å vise at de kontrollerte området.

Foto: Yaser Al-Khodor / Reuters

– IS-krigere kommer og går som de vil

Muslem forteller at IS kom til byen, og at han selv har flyktet ut av området etter dette.

En annen mann som også satt i bystyret måtte flykte fra byen. Han har opplevd at en slektning ble vervet som IS-kriger, og fikk behandling ved sykehuset. Han er klar på at IS styrer hvem som får behandling der.

– IS har hundre prosent kontroll over sykehuset. Det er de som bestemmer hvem som kommer inn og hvem som kommer ut av sykehuset. Dere er blitt skikkelig lurt. Jeg beklager, men sykehuset må stenges. I virkeligheten hjelper vi IS med penger fra norske skattebetalere, sier den arabiske mannen på telefon fra Tyrkia.

NRK har også hatt kontakt med en sykepleier som sluttet sitt arbeid på sykehuset for fire måneder siden sier IS har kontroll.

– IS har stor kontroll på sykehuset, de kommer og går som de vil. IS får behandling, og førstehjelp. Da Norwac startet var det for sivile. Nå er det IS som er på sykehuset, men sivile får også hjelp på sykehuset, sier den kurdiske sykepleieren til NRK.

Les også: IS-avhopper til NRK: – De vestlige jihadistene er mest brutale
Les også: Avhopper til NRK: – IS har sovende celler i Europa

Sykehus i Tell Abiad

Kan ikke selv reise dit

Utfordringen for hele området er at IS har tatt kontroll.

NORWAC kan derfor ikke på grunn av sikkerhetssituasjonen selv reise inn for å besøke sykehuset og kontrollere.

Det er også Utenriksdepartementet som gir pengene klar over. For organisasjonen har informert UD om hvor vanskelig det er å følge opp prosjektet:

Pr. i dag er det ikke aktuelt for NORWAC å sende egne medarbeidere inn i Syria.

Det er stor personlig sikkerhetsrisiko i perioder for medisinsk personell og for de frivillige som har ansvar for prosjektimplementering.

prosjektsøknad fra Norwac til UD, 31. januar 2014

Når NRK konfronterer Erik Fosse fra Norwac med opplysningene fra kilder med tilknytning til byen Tell Abiad og sykehuset reagerer han først slik:

Mads Gilbert og Erik Fosse

SVARER: Erik Fosse i Norwac bestrider at IS bestemmer hvem som får behandling etter å ha snakket med sine kontakter inne i Syria.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Dette må vi undersøke nærmere, sier han og forteller at Norwac ikke var kjent med slike opplysninger om påvirkning fra IS på sykehuset.

Fosse understreker også at det er alvorlig om NRKs opplysninger stemmer.

– Hvis dette sykehuset blir brukt ensidig, eller store deler av befolkningen ikke får tilgang til helsetjenestene er det i strid med avtalen vi har med sykehuset. Da må vi vurdere det. Samtidig er dette noe vi må undersøke nærmere, sier Fosse.

Norwac og Erik Fosse sier de etter intervjuet med NRK har sjekket med sine kilder, og sier NRKs opplysninger er gale.

– Våre kilder på sykehuset i Tell Abiad og våre samarbeidspartnere sier at det ikke har skjedd noen endringer i hvem som har kontroll. Det er samtidig alvorlige påstander - så vi undersøker hva som er de faktiske forholdene, sier Fosse til NRK.

Norwac-lederen forteller at de støtter sykehuset sammen med andre organisasjoner som Qatar Røde halvmåne og den amerikanske organisasjonen International Medical Corps. I tillegg til å snakke med ledelsen på sykehuset og disse organisasjonene har Norwac nå sendt personell til området like over grensen i Tyrkia for å følge opp saken.

Norwac har også sendt NRK regneark med oversikter over behandlede og pengebruk. De forteller at driftsstøtten på 250 000 kr i måneden ikke går til kirurgisk avdeling der de fleste IS-krigerne behandles.

Fosse bekrefter likevel at IS bruker sykehuset til sårede jihadister.

Men han står fast ved at det er sykehuset som bestemmer hvilke pasienter som skal prioriteres.

– Mange sivile pasienter får også behandling, sier Fosse til NRK.

Han advarer mot å kutte støtten til sykehuset fordi det er viktig for de sivile i en tid med mye konflikt som stopper helsehjelp blant annet i Raqqa.

– Nå er sykehuset viktig for 200 000 - 300 000 mennesker. Hvis vi stopper støtten til sykehuset vil det få store konsekvenser, og det vil sannsynligvis øke flyktningstrømmen, sier Fosse.

UD: Uakseptabelt om IS kontrollerer sykehuset

NRK har også forelagt opplysningene om at IS kontrollerer sykehuset for Utenriksdepartementet.

UD er de som har bevilget til sammen 6,2 millioner kroner til sykehuset de siste to årene, viser dokumentasjon NRK har sett. Det er fra disse pengene Norwac fortsatt sender rundt 250 000 kroner til Tell Abiad i Syria hver måned.

Heller ikke UD var kjent med opplysningene om IS-påvirkning på sykehuset som nå ligger i et område kontrollert av terrorgruppen.

Frode O. Andersen

VURDERER: UD ber nå om en redegjørelse og vurderer om støtten bør trekkes, opplyser Frode O. Andersen.

Foto: Utenriksdepartementet

– Vi har ingen opplysninger som støtter dette, men det er selvsagt helt uakseptabelt hvis det er slik at IS har kontroll over sykehuset, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD til NRK.

– Hva gjør dere nå?

– Påstandene er såpass grove at vi følger dem opp selv om vi selv ikke har fått det bekreftet. Vi har derfor vært i kontakt med NORWAC for å be om en grundig redegjørelse, sier Andersen.

Selv om Norwac fastholder at IS ikke bestemmer hvem som får behandling holder Utenriksdepartementet døren åpen for å stoppe pengestøtten til sykehuset som ligger i det IS-kontrollerte området. .

– Dette er svært alvorlige påstander, og hvis det er riktig er det selvfølgelig helt uaktuelt for oss å finansiere et sykehus som kontrolleres av IS, sier UDs kommunikasjonssjef.

SISTE NYTT

Siste nytt