Hopp til innhold

IS-avhopper til NRK: – De vestlige jihadistene er mest brutale

URFA (NRK): Menn fra Europa med en særlig sterk ideologisk overbevisning reiser til Syria og Irak for jihad i terrorgruppen IS. – Det er de som er mest brutale mot de sivile, sier en avhopper fra gruppen.

Mannen i 20-årene forteller at de europeiske jihadistene er de mest brutale

NB! Det advares mot sterkt innhold i videoen.

NRK har over lang tid jobbet for å få innsikt i den mye omtalte organisasjonen Den islamske staten (IS), tidligere kjent under forkortelsen ISIL.

Fra områder kontrollert av gruppen i Syria og Irak kommer det forferdelige historier om brutalitet, voldsbruk og terror. Fredag publiserte FN en helt fersk rapport om situasjonen i områdene basert på intervjuer med over 300 personer som har vært der.

FN slår fast at IS systematisk begår overgrep mot sivile og krigsfanger – med mål om få befolkningen til å underkaste seg av frykt.

Søndag kom det ut nye meldinger om at en amerikansk hjelpearbeider skal ha blitt henrettet i en video publisert av gruppen.

På grensen til Syria i den tyrkiske byen Urfa møter NRK en mann som har vært med på grusomhetene.

Avhopper fra IS intervjuet av NRK i Tyrkia

SKJULT: Mannen må holde seg skjult og ikke tiltrekke seg oppmerksomhet, og snakker derfor anonymt og uten å vise ansiktet sitt.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Mannen i midten av 20-årene var selv med på å legge til rette for henrettelser og forfølgelse av dem som ble regnet som fiendene til IS. Som etterretningssoldat samlet han informasjon som resulterte i drap og tortur.

Europeere bak selvmordsaksjoner

Til NRK forteller han om mennene som kommer fra Europa for å kjempe for IS med en veldig sterk ekstremistisk ideologi.

– De er annerledes enn de innfødte fordi de har penger og lever i Europa – og har alt livet trenger. Så blir de overbevist om at du må bli martyr, dø for Allah, sier mannen, som nå har hoppet av fordi han følte fremferden til IS ble for mye.

Mannen som nå selv skjuler seg for IS forteller at mange av de vestlige som reiser inn for å krige tror sterkere på saken enn syrere.

– De fleste selvmordsoperasjoner er utført av utlendinger. Det er også de som er mest brutale mot sivilbefolkningen, de overser ingenting, forteller han til NRK.

Fikk nok av overgrep

Mannen NRK etter lengre tids undersøkelser får møte kommer selv fra Raqqa i Syria.

Byen regnes som hovedsete for IS, og er under fullstendig kontroll av gruppen både militært og i det sivile samfunnet. IS har et eget kontrollkorps som holder kontroll på at alt som skjer i byen skal være innenfor gruppens standarder.

Samtidig konkluderte mannen i midten av 20-årene til slutt med at det IS gjorde ikke var i tråd med religionen slik han ser det.

– De har startet en religiøs stat, men vår profet Mohammed behandlet ikke fanger på denne måten. Han ga dem mat. Jeg har sett mange fanger som ble fraktet ut døde. De døde av tortur, forteller han.

Avhopper intervjuet av NRK foran vegg med arabisk skrift

AVHOPPER: Denne mannen i midten av 20-årene har hoppet av IS, og snakker til NRK om brutaliteten som gruppa står bak.

Foto: Privat

Avhopperen har selv vært vitne til overgrep mot fanger, og spesielt behandlingen av kvinner gjorde at han følte det ble for mye.

– En kvinne ble anklaget for utroskap av en mann i IS. I vår tro skal det være fire vitner før man kan slå fast utroskap. Likevel ble denne kvinnen steinet. Hun virket bedøvet, hun ble steinet og mistet bevissthet. De fortsatte å kaste steiner til hun døde, sier han.

Tiden som soldat i IS har satt sterke spor hos den unge mannen.

– Blikkene til en mor som har mistet en sønn, rører meg. Jeg tenker at det kunne ha skjedd med min bror eller meg. Jeg tenker på en far som har ventet i tre dager utenfor IS sitt hovedkvarter, for å få vite om hans egen sønn er død eller ikke. Og som kanskje bare vil ha liket av sønnen som IS har drept. Det er slike hendelser som det er vanskelig å tenke på, sier han.

IS-avhopper foran stridsvogn

VÅPEN: Mannen sees her med kamuflasjefargede bukser sammen med en annen i IS foran en stridsvogn i Syria.

Foto: Privat

Truer med å henge ut de som reiser tilbake

Samtidig som de europeiske jihadistene kommer til Syria med en svært sterk overbevisning, og ifølge avhopperen begår noen av de verste overgrepene, er det noen som gjerne skulle forlatt Syria til fordel for hjemlandene.

Men det er heller ikke så enkelt, forteller han.

– De klarer ikke å stikke fordi IS har passene. IS får deg til å forstå at hvis passene er hos oss så klarer du ikke stikke, sier han.

I tillegg til at organisasjonen har passene, driver de ifølge ham en sterk utpressing av dem som har kommet til Syria og Irak.

Hvis noen vil bryte ut av IS trues de med uthenging på nettet og i medier, og dermed er det færre som reiser hjem til Europa.

– Fordi vi kommer til å publisere i media at du har vært hos oss, IS. Og ingen europeiske land vil ta imot en som har vært med i IS, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt