Nord-Korea bekrefter at rakettoppskytingen var mislykket

Nordkoreanske myndigheter har gått ut og bekreftet at oppskytingen av langdistanserakett ikke gikk etter planen.

Nord-Korea rakettoppskyting

En nordkoreansk soldat holdt vakt foran raketten som nå er skutt opp.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

Det er statlige medier i Nord-Korea som fredag melder at oppskytingen av langdistanseraketten som har vakt internasjonal fordømmelse, ble mislykket. Det skriver abcnews.

Kunngjøringen kom etter at myndigheter fra Sør-Korea, USA og Japan hadde rapportert at raketten gikk i stykker og styrtet ned i havet.

Raketten ble skutt opp klokka 7.39 lokal tid fredag morgen, men 81 sekunder etter oppskytingen oppdaget USAs myndigheter at flammen fra raketten var betraktelig større enn forventet. Ti minutter senere var raketten forsvunnet fra radaren.

NETT-TV: Nordkoreansk rakett styrtet

Video Nordkoreansk rakett styrtet

Streng sikkerhet før den mislykkede oppskytingen av langdistanseraketten i Nord Korea.

Japan: Ingen innvirkning på vårt territorium

Naoki Tanaka

Japans forsvarsminister, Naoki Tanaka.

Foto: Toru Hanai / Reuters

Japans forsvarsminister, Naoki Tanaka, har tidligere sagt at de vil skyte ned raketten.

– Det flyvende objektet skal ha vært i luften i litt over et minutt før det falt i havet. Dette har ingen innvirkning på vårt territorium, sa han etter oppskytingen.

Nord-Korea hevder formålet med oppskytingen er å sende opp en satellitt, men Sør-Korea, Japan og USA mener det egentlige formålet var å teste en langdistanserakett som kan bære atomstridshoder.

LES OGSÅ: Nord-Korea fyller drivstoff i langdistanserakett

FN og Sør-Korea innkaller til hastemøter

Oppskytingen har fått flere til å innkalle til hastemøter, kun få minutter etter meldingen om at raketten var avfyrt kom.

FNs sikkerhetsråd skal møtes fredag som følge av oppskytingen. Presidenten i Sør-Korea skal holde krisemøte klokken 9, lokal tid.

Offisielle kilder i USA sier til CNN at raketten gikk i oppløsning etter oppskytingen.

Ifølge TV-kanalen er det ingen tegn til at verken Sør-Korea eller Japan har avfyrt missiler for å slå ut raketten, slik de tidligere har meldt at de ville gjøre.

Raketten skal ha brutt opp før den kom ut av atmosfæren. Dermed oppnådde ikke nordkoreanerne målet om å plassere en satellitt i verdensrommet.

Hevder det er fredelig prosjekt

Nord-Korea på sin side har hele tiden hevdet at det var snakk om et fredelig prosjekt for å utforske rommet, og tidligere i år annonserte de at de ville skyte opp raketten for å plassere en satellitt i bane rundt jorden.

Oppskytingen er i strid med FN-resolusjoner og tidligere inngåtte atomavtaler. USA har også sagt at de vil kutte nødhjelp til det fattige landet dersom de skulle gjennomføre oppskytingen.

Sier de vil hedre Kim Il-Sung

Nord-Koreas ledelse har tidligere denne måneden sagt at de vil skyte opp en rakett for å plassere en satellitt i bane rundt jorden mellom 12. og 16. april for å markere 100-årsdagen for kommuniststatens grunnlegger, avdøde president Kim Il-Sung.

Langdistanseraketten heter Unha-3. Den ble skutt opp fra en base nær grensa til Kina på Nord-Koreas vestkyst.

Raketten har tre trinn. Det første skulle etter planen falle ned i havet mellom Koreahalvøya og Kina. Det andre skulle lande i farvannene utenfor Filippinene.

SISTE NYTT

Siste nytt