Nord-Korea vil ha forhandinger

Nord-Koreas leder Kim Jong-il er klar til å gjenoppta sekslandssamtalene om landets atomvåpenprogram. Men først krever han samtaler med USA.

Wen Jiabao og Kim Jong-il

Wen Jiabao og Kim Jong-il.

Foto: KCNA / Scanpix/Reuters

Det melder det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

KCNA siterer Kim Jong-il etter samtalene med Kinas statsminister Wen Jiabao i Pyongyang slik:

– Det fiendtlige forholdet mellom Nord-Korea og USA bør forvandles til fredelige bånd gjennom bilaterale samtaler som ikke bryter sammen.

– Vi har lagt frem vårt ønske om flerlandssamtaler, avhengig av hvordan det går i samtalene med USA. Sekslandssamtalene er også inkludert, skal Kim Jong-il ha sagt.

Forlot samtalene i april

Kim Jong-il skal også ha sagt at Nord-Koreas arbeid for å avskaffe alle atomvåpen på den koreanske halvøyen, forblir uforandret. Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua skriver det samme som det nordkoreanske, i tillegg til at de to lederne skal være enige i saken.

Nord-Korea forlot sekslandssamtalene om å avslutte landets atomvåpenprogram i april, etter at USA fordømte testingen av landets langdistanseraketter. Pyongyang har gjentatte ganger sagt at videre forhandlinger i dette formatet ikke kommer på tale.

Men Pyongyang har flere ganger forsøkt å få i stand direkte samtaler mellom Nord-Korea og USA, som på sin side hevder at slike samtaler bare er mulig dersom målet er å gjenoppta sekslandssamtalene.

USA har ventet på svar

Washington har ventet på utfallet av Wen Jiabaos besøk i Nord-Korea før de nå eventuelt aksepterer en invitasjon om å sende diplomaten Stephen Bosworth til Pyongyang.

Wen Jiabao er på et tre dager langt statsbesøk, som offentlig kalles en «goodwill»-tur for å delta på 60-årsmarkeringene for det diplomatiske samarbeidet mellom Nord-Korea og Kina.

Forumet som kalles sekslandssamtalene, ble dannet i 2003 og består av Nord-Korea, Kina, Sør-Korea, USA, Russland og Japan.

SISTE NYTT

Siste nytt