Hopp til innhold

Libanon nekter palestinske flyktninger fra Syria

Palestinske gravide, barn og kvinner med spedbarn nektes innreise fra Syria til Libanon etter at landet innførte nye og strengere grensekontroll.

Palestinske flyktnigner i Syria

Flere tusen palestinske flyktninger har måttet rømme sine hjem i Syria, som denne familien som søkte tilflukt i en av forstedene til hovedstaden Damaskus før de klarte å komme seg i sikkerhet i Sidon i Libanon. Ikke alle er like heldige.

Foto: Mohammed Zaatari / Ap

Det skriver Amnesty International i en ny rapport.

Bryter internasjonal rett

Jon-Peder Egenæs

Jon-Peder Egenæs i Amnesty Norge påpeker at med så mange flyktninger har lokalbefolkningen i nabolandene begynt å murre.

Foto: Amnesty

I rapporten «Denied refuge: Palestinians from Syria seeking safety in Lebanon» peker Amnesty på flere av problemene palestinske flyktninger opplever i sin flukt fra det borgerkrigsherjede Syria.

– Libanon har i to omganger gjort det vanskeligere, for ikke å si umulig å krysse grensen til Libanon for palestinske flyktninger, noe vi mener er i strid med internasjonal rett, sier generalsekretær i Amnesty Norge Jon-Peder Egenæs til NRK.

I en av de mest hjerteskjærende historiene blir en spedbarnsmor nektet innreise mens hennes mann og fem andre barn slipper inn, ifølge rapporten.

– Ved å nekte en mor og hennes nyfødt barn viser libanesiske myndigheter en forakt for grunnleggende rettigheter for flyktninger som rømmer fra en av verdens blodigste konflikter. Absolutt ingen som rømmer fra en væpnet konflikt burde bli nektet innreise, sier Sherif Elsayed Ali ved Amnesty International

– Norge må bidra mer

Borgerkrigen i Syria beskrives som en av de verste humanitære krisene siden andre verdenskrig, og over 2,5 millioner mennesker er på flukt.

De fleste av dem har søkt tilflukt i nabolandene, men flere har også kommet seg videre til Europa.

Siden krigen startet har over 1900 søkt om asyl i Norge. Det store flertallet får opphold. Men som NRK tidligere har skrevet så får ikke alle bli.

Fra 2011 til og med mai i år har UDI gjennom Dublin-avtalen avvist 262 syrere, noe som utgjør 15 prosent av alle syriske asylsøknader utlendingsmyndighetene behandlet i perioden.

Det har fått mange til å reagere.

– Den første beskjeden til Norge og det internasjonale samfunnet er at man må hjelpe nabolandene mer både økonomisk og ved å ta ut flere flyktninger, sier Egenæs.

Hver fjerde er flyktning

Tilbake i Syria kjemper tusenvis av mennesker hver dag å komme seg ut av landet og nabolandene er første stopp.

Libanon har opplevd et voldsomt press og har i mange tiår hatt et stort antall palestinske flyktninger fra Israel.

– Uten internasjonal hjelp og økonomisk støtte for å hjelpe de mange syriske flyktningene videre vil flyktning-katastrofen i Libanon bare vokse. Denne krisen krever internasjonal samarbeid, sier Elsayed Ali.

For lille Libanon med litt over 4 millioner innbyggere har tatt imot over en million syriske flyktninger siden borgerkrigen brøt ut, og det i et land som allerede hadde en halv million palestinske flyktninger.

– Når det kommer så mange flyktninger som nå så begynner lokalbefolkningen å murre, men når det er sagt så har myndighetene og befolkningen strukket seg langt i sin gjestfrihet, sier Egenæs.

Flyktningkrisen er en stor byrde for regionen. Den regionale nødhjelpsplanen estimerer at det vil være 4,1 millioner flyktninger i nabolandene innen utgangen av 2014. I tillegg er 6,5 millioner mennesker på flukt inne i Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt