Opprørsleder: Malis president og statsminister er tatt til fange

Den norske ambassaden i landet advarer nordmenn mot å gå ut på grunn av den uavklarte situasjonen.

Ibrahim Boubacar Keita

MØTER MYE MOTSTAND: President Ibrahim Boubacar Keita i Mali har vært gjenstand for kraftige protester siden juni i år.

Foto: POOL

Militærkuppet i Mali i 2012 begynte med et mytteri i den samme militærbasen som nå skal være stedet for dette opprøret.

Mytteriet som nå skal være i gang, skjer på en militærbase i Kati, omtrent 15 kilometer fra hovedstaden Bamako.

– Presidenten og hans statsminister er arrestert, bekrefter militæroffiseren Sidi Gakou overfor nyhetsbyrået DPA tirsdag kveld.

Malis hardt pressede president Ibrahim Boubacar Keita og statsminister Boubou Cisse skal ha blitt omringet på Keitas private residens i hovedstaden Bamako, og er tatt med til militærbasen i Kati.

Den afrikanske unionen (AU) har gått hardt ut mot opprørerne.

– Jeg fordømmer sterkt arrestasjonen av president Ibrahim Boubacar Keita, statsminister Boubou Cisse og andre representanter for myndighetene i Mali. Jeg ber om at de løslates øyeblikkelig, tvitret AUs leder, Loussa Faki Mahmat.

Den maliske journalisten Yasin Abdoulaye Kone skriver på Twitter at mytteriet er i ferd med å skje, og at det blir ledet av en offiser i nasjonalgarden og en oberst fra hæren.

Laster Twitter-innhold

.

Kone skriver også at det er mye forvirring i Mali, og at mange offentlige og private kontorer holder stengt.

Advarer nordmenn

Reuters skriver også at den norske ambassaden i hovedstaden har advart nordmenn i landet om det pågående mytteriet.

– Ambassaden har blitt informert om et mulig militært opprør, og at soldater er på vei til Bamako. Nordmenn bør vise forsiktighet, og helst holde seg hjemme, skal det stå i meldingen ifølge Reuters.

Den franske ambassaden skal også ha sendt ut en slik melding, skriver Reuters.

Det norske utenriksdepartementet har sendt ut følgende melding:

– Utenriksdepartementet er kjent med at det er en uavklart situasjon i Bamako, Mali, etter at det i morges ble meldt om angrep på militærleiren Kati utenfor Bamako. Ambassaden har kontaktet norske borgere i landet og oppfordret til å utvise årvåkenhet og holde seg hjemme inntil situasjonen er mer oversiktlig. Det er et fåtall nordmenn registrert bosatt i Mali.

Reuters siterer en kilde som arbeider med frivillige organisasjoner i Mali, og skriver at det blir hørt skuddsalver i nærheten av kontoret til landets statsminister.

En talsperson for forsvaret i Mali opplyser til Reuters at skudd har blitt avfyrt i militærbasen i Kati. Denne kilden kommer ikke med mer informasjon.

Norske soldater

Norge er militært til stede i Mali. Det norske bidraget er nå 15 personer i FN-operasjonen MINUSMA. Planen er at norske soldater skal være der ut 2022.

– Ni personer drifter den norske leiren Camp Bifrost i hovedstaden Bamako, skriver Forsvaret.

Forsvarets operative hovedkvarter har vært i kontakt med den norske styrken i Mali.

– Folka våres har det bra. De rapporterer at situasjonen i landet for øvrig er uavklart, og at de prøver å få en bedre oversikt over situasjonen enn det de har nå, sier talsperson ved hovedkvarteret, Jørn Hammarbeck til NRK.

Utenriksdepartementet opplyser til NRK at de ikke kjenner til at situasjonen i landet har endret seg, og at de nå tar kontakt med ambassaden for å få informasjon.

Mali protests resume as thousands call for President Ibrahim Boubacar Keita to resign, in Bamako

STORE DEMONSTRASJONER: En av opposisjonslederne, Imam Mahmoud Dicko, fortalte 11. august hvorfor presidenten i Mali nå må gå.

Foto: Stringer / Reuters

Startet på samme base forrige gang

Opprøret på basen i 2012 førte til at daværende president Amadou Toumani Toure ble styrtet. I kaoset som da oppsto fikk islamistene nord i landet spillerom slik at de overtok store deler av landet.

Det igjen førte til borgerkrig og militær intervensjon.

Nåværende president brahim Boubacar Keita har vært gjenstand for store demonstrasjoner de siste månedene. Demonstrantene krever at han må gå av. De mener han ikke har ført en hard nok kamp mot korrupsjon, og at han ikke har greid å stabilisere landet.

SISTE NYTT

Siste nytt