Mot svensk regjeringskrise: Sverigedemokratene senker regjeringens budsjett

Sverigedemokratene støtter ikke den rødgrønne regjeringens budsjettforslag, og vil heller stemme for den borgerlige Alliansens forslag. Statsminister Stefan Löfven refser partiet, men inviterer til samtaler om budsjettet allerede i kveld.

Sveriges stasminister Løfven redegjør for regjeringens syn på budsjettkrisen.

VIDEO: Se pressekonferansen med statsminister Stefan Löfven.

Fungerende partileder Mattias Karlsson brukte mesteparten av pressekonferansen på å snakke om den negative effekten innvandring har på det svenske samfunnet.

– Sverige har en ekstrem innvandringspolitikk. SD kommer til å arbeide for å felle enhver regjering og ethvert budsjettforslag som har som mål å øke innvandringen, sier han.

Mattias Karlsson

Fungerende SD-leder Mattias Karlsson understreket at partiet vil forsøke å felle alle budsjettforslag som har som mål å øke innvandringen.

Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpix

Karlsson sier han håper regjeringen vil snakke med SD om en ny budsjettforhandling og et mulig kompromiss.

Regjeringens budsjettforslag kan sendes tilbake til finanskomiteen for videre revidering.

– Det er Stefan Löfven som har primært har ansvaret for denne situasjonen, sier Karlsson.

Löfven vil forhandle

Statsminister Stefan Löfven har allerede sagt at han ikke kommer til å bli sittende dersom han må styre etter opposisjonens budsjett.

På en pressekonferanse tirsdag kveld sa Löfven at han er forberedt på å samarbeide på tvers av de politiske blokkene, «til Sveriges beste».

Han inviterte til samtaler allerede i kveld, og kom samtidig med kraftig kritikk av Sverigedemokratene.

– SD har opptrådt på en eksepsjonelt ansvarsløs måte. Det virker som om de tror at Riksdagen er et sted de kan gjøre til sin egen private lekestue, sier Löfven.

– Makt og taktikk foran alt

Stefan Löfven blir intervjuet av svenske journalister.

– Jeg kommer ikke til å bli sittende dersom Alliansens budsjett vinner. Det ville vært helt «korkat», sa statsminister Stefan Löfven til Aftonbladet tirsdag morgen.

Foto: Anders Wiklund / NTB Scanpix

Löfven mener SD bryter med både vanlig politisk praksis og sin egen politikk.

– Her går makten og taktikken foran alt annet. Jeg kan ikke understreke nok hvor alvorlig vi ser på oppførselen deres i dag, sier han.

Når Alliansen har fått flertall for sitt budsjett, kan regjeringen velge å skrive ut nyvalg, tidligst 29. desember. Löfven kan også velge å oppløse regjeringen.

Ifølge svenske DN vil dette være første gang i moderne tid at et helt budsjett stemmes ned i Riksdagen.

Riksdagen stemmer over budsjettforslaget under finansdebatten onsdag.

– Begge budsjettene er like svake

SD er Sveriges tredje største parti, men verken de rødgrønne eller den borgerlige blokken vil samarbeide med partiet.

På tirsdagens pressekonferanse opplyste Karlsson, som er fungerende partileder i Jimmie Åkessons sykefravær, at SD har gjennomført en meningsmåling blant velgerne sine, analysert budsjettforslagene og hatt interne diskusjoner.

Partiets finanspolitiske talsmann Oscar Sjöstedt mener Alliansen har høyere ambisjoner når det gjelder eldreomsorg, mens regjeringens budsjett er best på velferd.

Ellers er budsjettene omtrent like gode på forsvar, innvandring og integrering, mener Sjöstedt. SD er for regjeringens satsing på helse og eldre, og for Alliansens lave arbeidsskatt.

– Konklusjonen er at vi synes begge budsjettalternativene er like svake, sier Sjöstedt.

SISTE NYTT

Siste nytt