Hopp til innhold

Moskva vil la homofile demonstrere

For første gang gir nå myndighetene i Moskva grønt lys for en homoparade. Tidligere forsøk på å arrangere dette har endt i blodige sammenstøt.

Homoaktivister demonstrerer i Moskva

Måten russiske homofile behandles på - både av myndigheter og høyreekstreme - har gjentatte ganger blitt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner. Dette bildet er fra 2009.

Foto: DENIS SINYAKOV / REUTERS

Tidligere forsøk på å arrangere demonstrasjoner for homofiles rettigheter i Russland har møtt sterk motbør både fra høyreekstreme og fra myndighetene.

  • Les:

Sist gang homoaktivister i Moskva demonstrerte for sine rettigheter, endte det med voldeligheter og massearrestasjoner - etterfugt av vestlig fordømmelse.

Demonstrasjonene i september var ulovlige, og russisk politi gikk inn med full tyngde for å avbryte den.

- Hatet mot homofile er en skam for Russland! Vi krever samme rettigheter som de heterofile, ropte deltakerne i paraden.

Får beskyttelse

Men i hovedstaden Moskva vendes nå tommelen opp for en homoparade i byen 28. mai. Dette er noe aktivistene kjempet for å få på plass de siste fem årene, skriver Moscow News.

Myndighetene lover nå å beskytte de vel 500 personene som får lov til å demonstrere i to timer midt på dagen.

- Dette er et kraftig nederlag for russisk homofobi, sier homoparade-koordinator Nikolai Aleksejev.

Homoaktivister arrestert i Moskca

Sist gang homoaktivister i Moskva demonstrerte for sine rettigheter, endte det med voldeligheter og massearrestasjoner - etterfugt av vestlig fordømmelse.

Foto: DENIS SINYAKOV / REUTERS

Avkriminalisert i 1993

Måten russiske homofile behandles på - både av myndigheter og høyreekstreme - har gjentatte ganger blitt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner.

Den russisk-ortodokse kirke og grupperinger på ytre høyrefløy har sagt de vil stoppe alle forsøk på markeringer og marsjer for støtte til homofiles rettigheter i Russland.

Russland avkriminaliserte ikke homofiles seksualitet før i 1993, to år etter Sovjetunionens fall.

Dømt i Strasbourg

For to år siden sa en talsmann for myndighetene, Sergej Tsoj, at «det aldri har vært homoparader i Moskva, og det kommer det heller aldri til å bli».

Byens nå avsatte borgermester, Jurij Lusjkov, har tidligere omtalt homoseksualitet som «satanisk».

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har slått fast at det er ulovlig av russiske myndigheter å blokkere homoparader.

Russland er i Strasbourg dømt til å betale 30.000 Euro i erstatning etter å ha nektet aktivister å avholde slike parader i årene 2006-2008.

Demonstrasjon mot homofile

Russiske nasjonalister demonstrerer mot homofiles ønske om å få avholde homoparade i Moskva.

Foto: ALEXANDER NATRUSKIN / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt