Hopp til innhold

Moren til James Foley bønnfaller IS om å spare gislenes liv

Moren til den amerikanske journalisten James Foley sørger over sønnen som angivelig skal ha blitt halshugd av IS. Hun bønnfaller de ekstreme muslimene om å spare de andre gislenes liv.

James Foley

Den amerikanske journalisten James Foley, en respektert og erfaren frilansjournalist som blant annet hadde dekket krigen i Libya før han reiste til Syria.

Foto: Steven Senne / Ap

James Foley og en maskert IS-bøddel

En skjermdump av videoen viser det som skal være James Foley på et ukjent sted. Videoen ble publisert på sosiale medier i går, men er nå fjernet.

Foto: REUTERS TV / Reuters

På en facebook-side laget av familien Foley, skriver moren Diane Foley at James var en ekstraordinær sønn, bror, journalist og person.

– Vi takker Jim for all den gleden han ga oss, skriver moren i uttalelsen.

De islamistiske IS-opprørerne i Irak slapp tirsdag en video som angivelig viser halshoggingen av den amerikanske journalisten som har vært savnet siden 2012.

Videoen som har tittelen «Et budskap til Amerika» viser også at IS har tatt en annen journalist til fange, og at hans liv avhenger av den amerikanske presidentens neste trekk.

– Vi bønnfaller kidnapperne om å spare livene til de gjenværende gislene, som i likhet med Jim er uskyldige. De har ingen kontroll over den amerikanske regjeringens politikk i Irak, Syria eller noe annet sted i verden, sier Diane Foley i uttalelsen.

Videre skriver moren at hun er stolt av sin sønn og arbeidet hans.

– Vi har aldri vært mer stolt av sønnen vår Jim. Han viet livet sitt til å dokumentere det syriske folks lidelser for verden.

Sjokkerer det hvite hus

Den amerikanske etterretningstjenesten jobber nå på spreng for å verifisere videoens autentisitet.

– Hvis videoen viser seg å være ekte er vi forferdet over det brutale drapet på en uskyldig amerikansk journalist. Vi uttrykker våre dypeste kondolanser til hans familie og venner, sa Caitlin Hayden i det amerikanske sikkerhetsrådet.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press sier to tjenestemenn at de tror det var Foley som ble halshogd.

Den andre journalisten som dukker opp i videoen er trolig Steven Sotloff som ble kidnappet på grensen mellom Syria og Tyrkia i fjor. IS truer med å ta livet av journalisten om president Barack Obama ikke avslutter de militære operasjonene i Irak.

– Obama er orientert om videoen og vi holder han løpende oppdatert, sa talsmann for det hvite hus, Eric Schultz.

Organisasjonen «Committee to Protect Journalists», som jobber for pressefrihet verden over, anslår at rundt 20 journalister har forsvunnet i Syria siden august 2012.

Erfaren journalist

Foley var en respektert og erfaren frilansjournalist som blant annet hadde dekket krigen i Libya før han reiste til Syria. I Libya satt han 45 dager som fange i 2011.

Han skrev og filmet blant annet for Global Post og nyhetsbyrået AFP og ble bortført fra en internettkafé i det nordvestlige Syria i november 2012.

Kampanjen «Find James Foley», som familien til den 40 år gamle journalisten lanserte for å få ham fri, la ut en melding der de ber om tid til å finne svar.
Ifølge vitner ble Foley bortført i den syriske Idlib-provinsen 22. november 2012. Hans familie har ikke hørt fra ham siden.

I den fem minutter lange videoen hevder IS at de drepte Foley etter at Obama ga ordre om flyangrep mot IS-stillinger i Nord-Irak.

Den angivelige henrettelsen ble utført av en maskert mann i et åpent ørkenområde der ingenting viser om det var i Syria eller Irak.

SISTE NYTT

Siste nytt