Mitt Romney kan ta trippelseier

Da den republikanske storfavoritten Mitt Romney serverte velgerne i New Hampshire spagetti, var det så fullt at ikke alle fikk plass.

Jon Gelius, New Hampshire
Foto: NRK

Romney fosser frem på de siste meningsmålingene. Flere hundre tilhengere ropte "Mitt for USA" da Mitt Romney i natt norsk tid gjestet Tilton skole i byen Tilton her i New Hampshire.

NRKs korrespondent var tilstede på valgmøtet der de fremmøtte ble servert spagettimiddag.

Leder på alle meningsmålinger

Romney er i støtet og leder på samtlige meningsmålinger før tirsdagens valg her i denne nordøstlige delstaten.

Den 64 år gamle tidligere guvernøren kjemper for å bli Obamas utfordrer og banemann.

På valgmøtet i natt hadde Romney selskap av en stigende stjerne i det republikanske partiet, guvernør Nicki Halley fra South Carolina - neste delstat ut i valgsirkuset etter New Hampshire.

Hun støtter helhjertet opp om Romney fordi han ikke har noen politisk fortid i Washington og ifølge henne ikke er noen del av problemet eller kaoset i land, men løsningen på veien ut av USAs økonomiske uføret.

Advarer mot å ta seieren for gitt

På den siste meningsmålingen her i New Hampshire får Mitt Romney en oppslutning på 40 prosent. Det er mer enn dobbelt så mye som nestemann, outsideren Ron Paul og overraskelsesmannen fra Iowa, Rick Santorum.

Ifølge målingen til Suffolk university og Channel 7News får Paul 17 prosent og Santorum 11 prosent.

De siste dagene har Romney tronet øverst på samtlige meningsmålinger her i New Hampshire.

På valgmøtet i natt advarte han tilhengerne om å ta seieren for gitt og sammenlignet de gode meningsmålingene med å gå på date.

– Det er som å invitere på date, for så å bli usikker på om giftemål er løsningen. Jeg er blitt fortalt at jeg ligger godt an på meningsmålingene, men folkens: oppslutningen kan forsvinne over natten. Derfor trenger jeg deres stemme helt inn, sa Romney til applaus fra salen.

Mitt Romney møter velgere på Tilton School i New Hampshire

Ikke alle som ønsket å høre på Mitt Romney fikk plass i salen.

Foto: Charles Dharapak / Ap

Mål: å bli kvitt Obama

Den republikanske storfavoritten la ikke skjul på at det nå foregår en beintøff valgkamp mellom partifeller, men gjorde det samtidig klart at partiet kommer til å slutte rekkene.

– Hvis jeg ikke blir vår kandidat, kommer jeg til å støtte og jobbe hardt for den som blir valgt. Vi har alle ett felles mål: å bli kvitt Obama, svarte Romney på spørsmål fra en av tilhørerne, Tom Anastation.

Han ville vite hva Romney ville gjøre for å unngå åpen splid og splittelse i den republikanske presidentkandidat- valgkampen, og viste i sitt spørsmål til TV-reklamer fra støttespillere av Romney som angriper blant andre Newt Gingrich.

Til NRK sier Tom Anastation at han mente Romney svarte godt for seg på folkemøtet. Selv er han fortsatt i tenkeboksen på hvem han vil støtte.

– Jeg mener Romney er den mest valgbare av de republikanske kandidatene. Det er svaret mitt i dag, men jeg har ennå ikke bestemt meg for hvem jeg kommer til å gi min stemme på tirsdag, sier Anastation.

Takket for støtten med spagetti

Etterpå ble Anastation og flere av tilhørerne personlig servert spagetti på kjøkkenet av Mitt Romney.

NRK var tilstede på kjøkkenet og fikk oppleve en opplagt presidentkandidat som takket de fremmøtte for støtten.

I folkemøtet utdypet Romney at dersom noen av kandidatene tror at valgkampen handler om dem personlig, så tar de fullstendig feil.

– Dette er en valgkamp for USA. Når det hele er over, må vi sørge for å kunne gi hverandre en klem og få gjort jobben med å få valgt en av oss til USAs neste president, sa Romney.

Kan ta trippelseier

I Iowa skilte det fattige åtte stemmer mellom de to toppkandidatene Mitt Romney og overraskelsen Rick Santorum. Om tre dager er det altså valg her i New Hampshire og alt tyder på at Mitt Romney kan komme til å ta en dobbel.

En uke senere venter South Carolina.

Og den ferskeste meningsmålingen der viser også Romney på topp med en oppslutning på 37 prosent - et hestehode foran Rick Santorum og Newt Gingrich på 19 og 18 prosent, ifølge målingen til Time og CNN.

Slår prognosene for de to neste delstatsvalgene til, kan Mitt Romney komme til å ta en trippelseier - og nærmest parkere de andre republikanske utfordrerne før valgkampen er kommet i siget.

Mitt Romney snakker til velgerne i Tilton

Mitt Romney snakker til velgerne i Tilton

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt