Fire av de døde i lastebilen var barn

Østerriksk politi bekrefter at det er funnet 71 døde. Fire av de døde var barn.

Knut Magnus Berge oppsummerer pressekonferansen til politiet i Østerrike.

NRKs utenrikssjef Knut Magnus Berge oppsummerer det som kom frem på pressekonferansen.

En kiste rulles ut

To menn med masker for munn og nese ruller en kiste ut av kjølelageret i Nickelsdorf dit lastebilen ble tauet torsdag kveld.

Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters

Et av barna var en ett eller to år gammel jente. Det kom frem på en pressekonferanse i Burgenland i Østerrike i formiddag.

59 av de omkomne var menn, åtte var kvinner og altså fire barn.

Etterforskningen tyder på at de døde var flyktninger, sannsynligvis fra Syria. På en av de omkomne ble det funnet det som beskrives som et «syrisk reisedokument».

Politimesteren i Burgenland, Hans Peter Doskozil, sier at de 71 ombord i lastebilen døde av surstoffmangel.

Politiet i Østerrike om de omkomne flyktningene

Tre arrestert

På pressekonferansen i dag kom det frem at politiet i Ungarn har arrestert tre personer. Fire andre som ble pågrepet i saken, er siden sluppet fri.

Politisjef Hans Peter Doskozil sa på pressekonferansen at det er en bulgarsk-ungarsk organisasjon som står bak menneskesmuglingen.

De arresterte skal være bulgarske statsborgere, en av dem av libanesisk herkomst. Den sistnevnte er eieren av lastebilen.

– Det er foreløpig usikkert når og hvordan de kan utleveres til Østerrike, sa en talsmann for den østerrikske påtalemyndigheten under en pressekonferansen.

Lastebil på fryselager

Lastebilen som de døde flyktningene ble funnet i, står nå på et kjølelager i landsbyen Nickelsdorf.

Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters

Står på kjølelager

Lastebilen ble torsdag kveld tauet til et kjølelager i landsbyen Nickelsdorf, nær grensen til Ungarn.

Der har politi og kriminalteknikere startet arbeidet med å identifisere de omkomne og undersøke hvordan de døde.

Østerrikske myndigheter har bestemt at de omkomne senere skal fraktes til hovedstaden Wien for obduksjon og nærmere undersøkelser.

Ti skadet i Ungarn

I morgentimene i dag skjedde det en ny flyktningulykke da en minibuss veltet på M5-motorveien i Ungarn.

Politiet fant minst 18 syriske flyktninger, blant dem ti skadde, nær der minibussen veltet på vei fra den serbiske-ungarske grensen til Budapest.

De skadde syrerne er fraktet til sykehus i Budapest.

Laster kart, vennligst vent...

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt