Forsøkte å svindle til seg 31 milliarder - dømt til tolv års fengsel

En åtte år lang arvestrid i retten endte med at Peter Chan, ble dømt til 12 års fengsel for å ha forsøkt å svindle til seg over 31 milliarder kroner fra en av Asias rikeste kvinner.

Peter Chan

Tidligere Feng Shui-mester Peter Chan (t.v.) ble i dag dømt til 12 års fengsel for forsøk på svindel og dokumentforfalskning i Høyesterett i Hongkong. Her er Chan omringet av pressen før rettskjennelsen i dag.

Foto: TYRONE SIU / Reuters

Da multi-millardæren Nina Wang døde av kreft i 2007, 69 år gammel, hevdet Feng Shui-mesteren Peter Chan at han hadde enerett på eiendommen hennes til en verdi av over 31 milliarder norske kroner.

Peter Chan, tidligere kjent som Tony Chan, hevdet han stod som enearving på formuen, ifølge et testamente fra 2006.

Wangs søsken hevdet på sin side at de satt på det gyldige testamentet etter sin søster. De anklaget Chan for å ha forsøkt å svindle til seg formuen etter Wang, og for dokumentforfalskning.

Retten avviste Chans rett til arven i 2011, og ga eiendommen til veldedighetsorganisasjonen, Chinachem Charitable Foundation Ltd.

Organisasjonen er drevet av Wangs søsken, som hevdet at de hadde arveretten i følge et testamente fra 2002.

– Ingen anger

Da dommer Andrew Macrae avsa dommen i retten i dag, betegnet han tiltalte som «skamløs og grådig», og sa at det var en «godt utført og nøye planlagt forbrytelse».

– Ikke én gang.. har du vist det minste tegn til anger for dine handlinger, sa han.

Chan erklærte seg ikke skyldig, og virket uberørt da han fikk dommen.

– Kidnappet

Nina Wang havnet for første gang i rampelyset da hennes ektemann Teddy, som var en forretningsmann, ble kidnappet for 15 år siden.

Han har aldri blitt sett siden, og ble erklært død ni år senere.

Enken ble anklaget for å ha svindlet til seg ektemannens formue etter at han forsvant.

Eiendommen til Teddy ble anslått til å ha en verdi på over 50 milliarder kroner. Enken og faren til forretningsmannen hadde to svært ulike versjoner av testamentet.

Faren insisterte på at testamentet han hadde, var det som var ekte, og at det fastslo at han var den rette arvingen til sønnens formue. Han saksøkte svigerdatteren, og anklaget henne for forfalskning i 2005.

Etter en åtte år lang rettsak, vant imidlertid enken over sin svigerfar, og fikk alle pengene.

Nina Wang (t.v.) og Peter Chan

Milliardæren Nina Wang (t.v.) og hennes elsker, Peter Chan, poserer sammen på et bilde som er tatt på en ukjent dato.

Foto: AFP / Afp

– En av Asias rikeste kvinner

Nina Wang var en av Asias 35 rikeste kvinner, ifølge tidsskriftet Forbes. Hun var kjent for sin fargerike personlighet og sin uvanlige klesstil. Blant annet hadde hun ofte musefletter, og gikk kledd i miniskjørt til hun var godt ut i seksti-årene.

Saken om den eksentriske millardæren og hennes elsker har fascinert Hongkong.

En domstol avgjorde for to år siden at eiendommen til Wang skulle gå til veldedighet.

Under rettsaken skal juryen ha fått servert mange uhyggelige og fargerike historier om det usannsynlige paret, opplyser BBC.

Juryen fikk blant annet vite at Chan beilet Nina Wang, som var en av Asias mest velstående kvinner, med en hodemassasje.

SISTE NYTT

Siste nytt