Hopp til innhold

Miljøpartiet i drømmeposisjon

Miljøpartiet kommer til å få en nøkkelrolle i svensk politikk i den kommende fireårsperioden.

Maria Wetterstrand, Mona Sahlin og Lars Ohyl

Miljøpartiet kan forlate sine rødgrønne venner når de nå blir invitert til forhandlinger med de borgerlige. Her Miljøpartileder Maria Wetterstrand (t.v.) sammen med sine rødgrønne samarbeidspartnere valgnatten.

Foto: Laila Bakken / NRK

Kommentar Kjell Pihlstrøm

Det er min påstand etter gårdagens valg. Ved siden av Moderatene, var partiet det eneste av de sittende riksdagspartiene som gikk fram i valget.

Dessuten er miljøpartistene nå i en slik posisjon at alle vil samarbeide med dem. Et samarbeid over blokkgrensene har statsminister Fredrik Reinfeldt bruk for. I går ledet han en borgerlig flertallsregjering. I dag våknet han opp som statsminister i en mindretallsregjering.

For ikke alt i verden vil han ha noe med Sverigedemokratene, nykomlingene på vippen, å gjøre .Reinfeldt trenger rett og slett en samarbeidspartner fra den rødgrønne siden for å kunne manøvrere regjeringsskuta noenlunde trygd videre.

Det var derfor Fredrik Reinfeldt helt utilslørt flørtet med Miljøpartiet i natt da valgresultatet ble klart. Skal v i tro statsministeren, vil Miljøpartiet veldig snart bli invitert til politiske forhandlinger.

Det er ingenting overraskende i det negative svaret fra de to miljøpartilederne Maria Wetterstrand og Peter Eriksson. Man forlater ikke sine rødgrønne venner over natta – og i hvert fall ikke over valgnatta.

Men at Miljøpartiet kan ha noe å hente i forhandlinger med de borgerlige, er

En mer offensiv miljøpolitikk og en bedre sykelønnsordning kan være to stikkord.

Kjell Pihlstrøm

Wetterstrand og Eriksson selvfølgeligt klar over. De kan også gå til forhandlinger ut fra den styrkeposisjon at Miljøpartiet nå er Riksdagens tredje største parti, større enn tre av fire partier i den borgerlige alliansen.

Det vil forundre meg mye om ikke Miljøpartiet utnytter den nøkkelposisjonen partiet har kommet i til å stille skarpe krav for å støtte den borgerlige regjeringen. En mer offensiv miljøpolitikk og en bedre sykelønnsordning kan være to stikkord.

En friere rolle mellom blokkene i svensk politikk svarer ellers godt til Miljøpartiets historie. Da partiet første gang kom inn i Riksdagen i 1998, var det viktig å markere at det stilte seg utenfor blokkene til høyre og venstre.

Selv om de senere års utvikling har brakt Miljøpartiet inn i et nært samarbeid med sosialdemokratene, er den parlamentariske situasjonen svært mye endret etter dette valget.

Det kan gi et styrket miljøparti i en friere rolle nye muligheter til innflytelse i svensk politikk.

SISTE NYTT

Siste nytt