Mener Tysklands innenriksminister må gå av etter spøk om utviste afghanere

Den tyske innenriksministeren Horst Seehofer påpekte at 69 afghanere var blitt sendt ut av Tyskland på hans egen 69-årsdag. Kort tid etter ble det kjent at en av de utviste afghanerne var funnet død.

Horst Seehofer ankommer en pressekonferanse

KRITISERES: Horst Seehofer la tirsdag frem den såkalte «Masterplan migrasjon» tirsdag og kom da med en kommentar som har møtt kraftig kritikk.

Foto: Axel Schmidt / AFP

– Forhåpentligvis har Seehofer satt latteren i halsen. Det er på høy tid at han trekker seg, sier Jan Korte i opposisjonspartiet Die Linke, ifølge BBC.

Tirsdag la Tysklands innenriksminister Horst Seehofer frem en omfattende, 63 punkter lang plan for migrasjon.

Det var da den omstridte kommentaren falt.

– Av alle ting, på min 69-årsdag ble 69 personer sendt tilbake til Afghanistan – uten at jeg hadde beordret det, sa Seehofer, ifølge Der Spiegel.

Ble funnet død

Dagen etter ble det kjent at en 23 år gammel afghansk mann var funnet død i Afghanistans hovedstad Kabul.

23-åringen ble funnet tirsdag i et senter hvor returnerte asylsøkere befinner seg midlertidig, og var blant de 69 afghanerne som var blitt sendt ut av Tyskland på Seehofers bursdag, skriver internasjonale medier.

Mannen hadde trolig tatt livet sitt.

Hendelsen og Seehofers kommentar har satt sinnene i kok i den tyske opposisjonen.

– Enhver som feirer 69 utvisninger på sin 69-årsdag, er tydeligvis i feil stilling. Hvor mange flere slike eksempler trenger koalisjonen før de sparker innenriksministeren, spør Gyde Jensen i Fridemokratene.

Seehofer selv sa på et pressemøte onsdag, samme dag som den afghanske mannens død ble kjent, at den utviste afghanerens død er «dypt beklagelig».

– Vi må håndtere det på en respektfull måte, sa Seehofer.

Omstridt

Det har stormet rundt Horst Seehofer også tidligere.

Han har ligget i strid med Tysklands forbundskansler Angela Merkel på grunn av uenighet om håndteringen av asylsøkere ved den tyske grensen.

Seehofer kom i konflikt med Merkel blant annet etter å ha sagt at han vil innføre grensekontroll, og truet med å bruke fullmakter han har som minister til å gjøre dette på egen hånd.

Framleggelsen av migrasjonsplanen Seehofer la frem tirsdag denne uken, skulle egentlig ha blitt lagt frem for fire uker siden. Den ble da utsatt fordi Merkel ikke ville godta å avvise migranter og flyktninger ved Tysklands grenser dersom de allerede er registrert i andre europeiske land, noe Seehofer gikk inn for.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.