– Iran er den største trusselen mot USA

Den republikanske presidentkandidaten Rick Santorum advarer kraftig mot et Iran med atomvåpen. Landets ledelse skal ha vært med på å planlegge et terrorangrep i USA.

Video - Iran er USAs fiende nummer 1

Video: Presidentkandidaten Rick Santorum mener Iran er USAs fiende nummer 1.

Etter en debatt mellom åtte republikanske presidentkandidater i New Hampshire, kom Santorum med harde utfall mot Iran. Bakgrunnen er at
Agenter fra FBI (Federal Bureau of Investigation) og DEA (Drug Enforcement Administration) skal ha avslørt en plan om å utføre en «betydelig terrorhandling i USA».

Nyhetsbyrået AFP melder at to iranske menn er siktet for å «stå bak en plan i regi av iranske myndigheter» om å drepe Saudi-Arabias ambassadør til USA, som en del av et større terrorangrep.

Terrorplanene skal ha hatt koblinger til Iran. Ifølge Reuters mener den amerikanske påtalemyndigheten at terrorplanene var støttet økonomisk av og ledet fra Iran.

Les mer om terrorplanene: Hevder å ha avverget iransk terrorangrep

Frykter Iran

Abdel Al-Jubeir

Saudi-Arabias USA-ambassadør Abdel Al-Jubeir skal være hovedmålet for de planlagte terrorhandlingene.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

Santorum frykter et Iran som er umulig å kontrollere.

– Tenk deg hva Iran vil gjøre om de får tak i kjernefysiske våpen – et scenario som denne regjeringen ikke har gjort noe for å sette en stopper for. Tenk deg hvor egenrådig de vil opptre uten frykt for gjengjeldelse fordi de er en atommakt, sier den tidligere Pennsylvania-senatoren til NRK.

Han frykter at et Iran med atomvåpen vil bli helt villstyrlig.

– Om man får et Iran med atomvåpen vil denne typen hendelser foregå i Norge, i USA, i hele verden, og ingen vil være i stand til å stoppe dem. Dette er den store faren med Iran, og de er den viktigste trusselen mot amerikansk sikkerhet. Og presidenten gjør ingenting med det.

Den republikanske presidentkandidaten Herman Cain, som ligger på andreplass på de siste meningsmålingene (bak Mitt Romney), sier til NRK at han tror Iran var involvert i de påståtte terrorplanene.

– Fingeravtrykkene deres er godt synlige. Jeg stoler på den informasjonen som har kommet fram i denne saken, sier han.

– En stor prestasjon

Mohammad Khazaee

– Iran søker en verden uten terrorisme og ser på USAs nåværende krigshissing og propaganda mot Iran som en trussel, sier Irans FN-ambassadør Mohammad Khazaee.

Foto: Richard Drew / Ap

Det hvite hus hyllet tirsdag aksjonen som forhindret den angivelige terroraksjonen i en pressemelding, og kaller det «en stor prestasjon for USAs etteretningstjeneste».

Ifølge Det hvite hus ble president Barack Obama informert om planene i juni. Han skal da beordret sin administrasjon om støtte etterforskningen.

I en uttalelse fra Det hvite hus understrekes det at Obama mener terrorplanene er et alvorlig brudd på amerikansk og internasjonal lov.

– Forsøk på å skape splid

Irans FN-ambassadør anklager i et brev til generalsekretær Ban Ki-moon USA for krigshissing og kaller anklagene uriktige.

– Iran søker en verden uten terrorisme og ser på USAs nåværende krigshissing og propaganda mot Iran som en trussel, ikke bare mot Iran, men mot freden og stabiliteten i Golf-regionen, heter det i brevet fra ambassadør Mohammad Khazaee.

– De amerikanske anklagene er åpenbart politisk motiverte og eksempel på en langvarig fiendtlighet mot den iranske nasjon, skriver han videre.

En talsmann for det iranske utenriksdepartementet nekter også for at Iran står bak den angivelige attentatplanen.

– En slik oppførsel, som er basert på USAs og sionistenes gamle og fiendtlige politikk, er et latterlig scenario og et forsøk på å skape splid, sier han.

Saudi-Arabia varsler at de kommer til å «ta noen grep» etter at terrorplanene ble avslørt, uten at det klart spesifiseres alt dette innebærer.

SISTE NYTT

Siste nytt