NRK Meny
Normal

Han som dro India mot USA

Indias stillfarne statsminister Manmohan Singh, regnes som en av verdens mektigste menn, og den andre statsledere liker best.

Manmohan Singh
Foto: KHAM / Reuters

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Singh ble historisk da han som første sikh ble utnevnt til Indias statsminister. Han er 78 år gammel, går alltid med lyseblå turban og er mild, forsiktig og beskjeden.

Han ble født i Punjab, i dagens Pakistan, den gang «subkontinentet» var en enhetlig britisk koloni. Han er utdannet økonom fra Oxford og Cambridge og har vært gift med førstedame Gursharan Singh i mer enn et halvt århundre.

Etter et langt liv i det offentliges tjeneste, ble han statsminister i mai 2004. Han nevnes stadig som en av verdens mest innflytelsesrike politikere, og ble tidligere i år utpekt av Newsweek som «ledernes leder», den kollegaen som andre stats- og regjeringssjefer likte best.

Wen Jiabao og Manmohan Singh

Manmohan Singh scorer stort når verdensledere rangerer hverandre. Her sammen med Kinas statsminister Wen Jiabao.

Foto: SATORU IIZUKA / Afp

Hjemme er han høyt respektert som en «ren» politiker i et hav av korrupte kollegaer.

Mannen bak veksten

Integritet er et ord som ofte brukes når Manmohan Singh skal beskrives.

Men det er en viss slitasje og - ikke unaturlig - mediene spekulerer på hvor lenge han blir sittende, med utgangspunkt i fremskreden alder og en noe sviktende helse.

Manmohan Singh representerer Kongresspartiet, Mahatma Gandhi, Jawaharlal Nehrus og Indira Gandhis gamle parti.

Men der India lenge var en USA-skeptisk, alliansefri stat med nære bånd til Moskva, har Singh manøvrert landet i retning markedsøkonomi og USA-samarbeid.

Det var som finansminister i 1990, omtrent da Berlinmuren falt og Sovjetunionen gikk i oppløsning, at han bidro til å åpne indiske økonomi. Han avviklet det byråkratiske og statsstyrte systemet, og slapp til private aktører og utenlandske investorer.

Han får i dag mye av æren for Indias enorme vekst de siste årene, samt skylden for at noen faller utenfor og at globaliseringen av indisk økonomi noen ganger skjer på miljøets og urbefolkningens bekostning.

Manmohan Singh og Barack Obama

Manmohan Singh og hans kone Manmohan Singh var blant gjestene på president Obamas første offisielle middag.

Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

Indias statsminister var gjest i Det hvite hus første gang USAs 44. president Barack Obama inviterte til offisiell statsmiddag, en gest som ikke gikk India og indiske medier hus forbi.

De to statslederne har møtt hverandre åtte ganger i løpet av de to årene Obama har vært president, og møtene mellom den veltalende amerikaneren og den ordknappe inderen skal være preget av gjensidig respekt og privat vennskap.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt