NRK Meny
Normal

– Secret Service løy om knivmann som stormet Det hvite hus

En 42-åring som stormet Det hvite hus med kniv kom mye lenger inn i bygningen enn Secret Service tidligere har hevdet, ifølge Washington Post.

Barack og Michelle Obama under påskeleker ved Det hvite hus

Barack og Michelle Obama skal ha vært på vei til landstedet Camp David da en 42-åring med kniv tok seg inn i Det hvite hus.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Omar J. Gonzales, en 42 år gammel veteran fra Irak-krigen, hoppet tidligere denne måneden over gjerdet utenfor Det hvite hus. Slike hendelser er ikke uvanlig, men normalt klarer sikkerhetsvaktene å stoppe inntrengere mens de ennå befinner seg på plenen utenfor den hvite bygningen.

Gonzales, som var bevæpnet med en kniv, klarte imidlertid å komme seg inn hovedinngangen, og ifølge Washington Post også enda et godt stykke videre inn i bygningen.

Den amerikanske avisa skriver mandag kveld at 42-åringen klarte å løpe gjennom store deler av underetasjen i Det hvite hus. Før han ble stoppet, skal han også ha klart å overmanne en sikkerhetsvakt.

Kan ha dempet alarm

Noe av grunnen kan til den vellykkede stormingen skal ifølge avisa være at lyden på en alarmboks på plenen innenfor gjerdet var dempet. Dette ifølge en ikke navngitt kilde i Secret Service Washington Post har snakket med.

Dette kan ha ført til at det gikk mer tid før sikkerhetsvakten på innsiden av hovedbygningen ble gjort oppmerksom på at noen var i ferd med å storme bygningen.

Sikkerhetsvaktene i Det hvite hus er trent opp til å umiddelbart stenge hoveddøren, dersom en av alarmboksene på plenen utløses. Ifølge avisa skal Gonzales ha kommet seg inn til «The East Room», en del av Det hvite hus som ofte brukes til å holde mottagelser og presidentens pressekonferanser. Det var her Gonzales ble tatt hånd om av en sikkerhetsvakt.

Filmet pågripelsen

Hendelsen ble også filmet av flere publikummere. Øverst i denne saken kan man se Gonzales bli fraktet vekk av politiet, etter å ha blitt pågrepet.

Ifølge CBS News fant politiet senere rundt 800 kuler og to macheter i Gonzales bil etter hendelsen. Irak-veteranen skal tidligere i sommer ha blitt pågrepet med bilen full av våpen.

Dommeren i Gonzales første fengslingsmøte kalte 42-åringen en trussel mot presidenten. Familien hans har senere hevdet at Irak-veteranen lider av psykiske problemer.

President Obama og hans familie var ikke hjemme da Gonzales hoppet over gjerdet, de var på vei til landstedet Camp David utenfor Washington D.C.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Etteretningstjenesten evakuerte folk fra Det hvite hus

En Secret Service-ansatt ber folk komme seg vekk fra Det hvite hus etter at Gonzales har stormet bygningen.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

– Uakseptabelt

Opplysningene The Washington Post kommer med, stemmer ikke overens med den offisielle versjonen Secret Service ga etter stormingen. Det het da at Gonzales hadde blitt stoppet allerede ved hovedinngangen til presidentbygningen.

Ifølge avisa betyr dette at Gonzales ble den første «gjerdehopperen» som skal ha kommet seg inn i Det hvite hus. Secret Service-sjef Julia Pierson sier ifølge avisa at hendelsen er uakseptabelt. Fredag skal hun ha informert president Obama om sikkerhetssvikten.

Ifølge The Washington Post er det ventet at Pierson må svare for flere sikkerhetsbrister i tiden som kommer. Avisa skrev denne helgen at Secret Service ikke skal ha vært i stand til å etterforske en skyteepisode mot Det hvite hus i 2011 godt nok.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt