Hopp til innhold

Lukasjenko mot klar seier i Hviterussland

Aleksandr Lukasjenko får over 70 prosent av stemmene i Hviterusslands presidentvalg, viser valgdagsmålinger. Det varsles demonstrasjoner i Minsk mot valget.

Aleksandr Lukasjenko

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko er snart klar for sin fjerde periode.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Allerede tidlig på valgdagen offentliggjorde russiske medier valgdagsmålinger som viser at autoritære Lukasjenko som ventet ser ut til å sikre seg en fjerde periode i presidentstolen allerede i første valgomgang.

Upålitelige

– Disse målingene er veldig upålitelige. Før valget viste meningsmålingene at opposisjonens tre viktigste kandidater hadde samlet 40 % av stemmene. Lukasjenko hadde 35 %, forteller NRKs Korrespondent, Hans-Willhelm Steinfeld som er i Minsk.

Presidenten får drøyt 70 prosent av stemmene, mens ingen av de andre kandidatene er i nærheten av 10 prosents oppslutning, opplyser Sergej Musijenko fra tankesmien EkooM til russiske nyhetsbyråer.

– Det finnes ikke grunnleggende forutsetninger for å ha et demokratisk valg her. Den politiske debatten er fraværende, og den politiske scenen er fullstendig dominert av Lukasjenko, sier rådgiver Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité til NTB.

Hun følger valget som observatør i hovedstaden Minsk.
Varsler demonstrasjoner

Opposisjonen frykter valgfusk og har oppfordret hviterusserne til å demonstrere i sentrum av byen når stemmelokalene stenger søndag kveld. Men regjeringen varsler at alle forsøk på å skape bråk under eller etter valget vil bli slått hardt ned på.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Rapport fra valget i Hviterussland

KLIKK FOR Å SE VIDEO: – Jeg samtaler ikke med banditter, sier Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko om opposisjonen i landet.

Opposisjonskandidaten Andrej Sannikov mener antallet kandidater, totalt ti, i seg selv betyr at det bør bli en andre valgomgang.

– Sannikov sier at hvis noen hevder de har vunnet første valgomgang så er det jug. Så her er frykten stor for at det foregår valgfusk, forteller Steinfeldt på telefon fra den hviterussiske hovedstaden.

– Blir vi ført bak lyset og løyet for. Da vil vi protestere, sier Sannikov ifølge AFP.

(Saken fortsetter under bildet)

Andrei Sannikov

Andrej Sannikov var optimist da han avla stemme tidligere i dag.

Foto: MAKSIM MALINOUSKI / Afp

Politi i beredskap

Opposisjonen er dypt splittet, og foruten Lukasjenko er presidentkandidatene totalt ukjente for folk flest i den tidligere sovjetrepublikken. Likevel ser det ut til å være enighet blant de opposisjonelle om å demonstrere.

Politiet skal ha fått beskjed om ikke å slippe noen inn på Uavhengighetsplassen, som var sentrum for demonstrasjonene mot Lukasjenko ved forrige presidentvalg i 2006. Plassen er dessuten sprøytet med vann og islagt, noe som gjør det vanskelig å ferdes på den.

– Det knytter seg stor spenning til hvor mange som faktisk møter opp, sier Lindeman.

– Demonstrantene vil bli behandlet i henhold til hviterussiske lov, men slapp av det vil ikke være noen på torget, svarte Lukasjenko tidligere i dag da han ble spurt om han kunne garantere for sikkerhetene for demonstrantene.

SISTE NYTT

Siste nytt

OSIRIS-REx har vært 7 år i verdensrommet, og er nå tilbake på jorda.

Historisk Nasa-landing kan gi svar på livets opp­rinnelse

Prøver fra romsonden Osiris-Rex har akkurat landet i ørkenen i Utah. Nasa håper prøvene kan fortelle oss hvordan livet på jorda begynte.

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.