Hopp til innhold

– Jeg samtaler ikke med banditter

I dag går hviterusserne til valgurnene for å stemme i presidentvalget. Et valg som trolig vil sikre Europas siste diktator, Aleksandr Lukasjenko, en fjerde periode i lederstolen.

Video Rapport fra valget i Hviterussland

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko går mot en soleklar valgseier.

Hans-Wilhelm Steinfeld

Da NRK møtte presidenten etter at han hadde avgitt sin stemme i en idrettshall i Minsk var kan krass i sin kritikk av opposisjonen.

– Fjernsynet er mitt

– Jeg vil ikke samtale med banditter og de som undergraver dette landet, svarte Lukasjenko da NRK spurte han om vil åpne for en dialog med opposisjonen.

Og han var ikke mer vennligsinnet da en hviterussisk journalist spurte han om den kritikken han har fått for å ha monopolisert fjernsynet og fortrengt opposisjonen.

– Når jeg er president er fjernsynet mitt, svarte mannen som har styrt landet med jernhånd siden 1994.

– Ingen vil demonstrere

I kveld klokken 19 er det annonsert en demonstrasjon i Minsk i forbindelse med presidentvalget. En demonstrasjon presidenten har liten tro på.

– Demonstrantene vil bli behandlet i henhold til hviterussiske lov, men slapp av det vil ikke være noen på torget, svarte Lukasjenko på spørsmål om han kan garantere for sikkerhetene for demonstrantene.

Det er ingenting som tyder på at Lukasjenko vil få mindre enn 50 % av stemmene, noe som ville bety en ny valgomgang.

– Alt tyder på at opptellingen er kontrollert, og at Lukasjenko ikke vil godta et valgresultat som er under 50 %, sier Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomiteen til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Andrei Sannikov

Andrej Sannikov er en av opposjonspolitikerne Lukasjenko har lite til overs for.

Foto: MAKSIM MALINOUSKI / Afp

Svak opposisjon

Lukasjenko, som har styrt landet siden 1994, stiller til valg mot ni utfordrere fra opposisjonen, men ingen av dem utgjør noen reell konkurranse.

– Opposisjonen har ikke klart å samle seg. De har mange gode kandidater som muligens har litt liten politisk erfaring, men de har ikke klart å samle seg ut over det at de er imot det sittende styre. Opposisjonen har heller ikke klart å samle seg om en felles sterk kandidat. Noe som er synd, sier Engesland.

Til tross for krass kritikk fra Vesten, dalende popularitet på hjemmebane og tiltakende misnøye med ham i det viktige nabolandet Russland, er ingen i stand til å true Lukasjenkos maktposisjon.

Rundt 1.000 internasjonale valgobservatører er på plass i landet, og det er første gang siden 1994 at observatører får delta.

– Valgopptellingen vil være kontrollert og i liten grad gjenstand for ytre oppmerksomhet og det vil være få internasjonale observatører til stede under opptellingene, sier Engesland.

Stemmelokalene skal holde åpent til klokken 18 søndag kveld, og det er ventet at resultatene vil være klare straks etter det, opplyser Nikolaj Lozovik i landets valgkommisjon på statlig fjernsyn.

Aleksandr Lukasjenko

Hviterusslands president, Aleksandr Lukasjenko, føler seg sikker på en ny presidentperiode.

Foto: Sergei Grits / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt