Normal

Lover opposisjonen i Syria militær og økonomisk hjelp

USAs utenriksminister John Kerry sier den syriske opposisjonen skal få både militær hjelp og annen hjelp de trenger.

Kerry i Doha

Utenriksminister John Kerry kom til Doha lørdag. Her i samtale med protokollsjef Ibrahim Fakhroo og USAs ambassadør Susan Ziadeh.

Foto: POOL / Reuters

I dag samles 11 ministre i «Syrias venner» for å drøfte våpenhjelp til opprørerne. I gruppen sier blant andre representanter for USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Saudi-Arabia.

I sin tale på møtet sa USAs utenriksminister at landene som støtter den syriske opposisjonen vil trappe opp både militær og annen hjelp til opprørerne.

– Ubalanse i konflikten

Opptrappingen er et forsøk på å få en slutt på ubalansen i konflikten som nå er i favør president Bashar al-Assad.

For en uke siden lovet USA at de ville bidra med militær hjelp til opposisjonen i Syria. Løftet kom etter at USA mener å kunne fastslå at regjeringsstyrker har brukt kjemiske våpen i kampen mot opprørerne.

Det førte igjen til at Syrias støttespiller Russland advarte Vesten mot å gripe inn.

– USA har gitt opprørerne opplæring

Men ifølge den amerikanske storavisen Los Angeles Times har USA i flere måneder allerede har gitt syriske opprørere hjelp i form av opplæring i panser- og Luftvern.

Siden november 2012 har amerikanske etterretningsagenter trent opprørerne på baser i Jordan og Tyrkia. Hvor mange det er som har fått opplæring de siste månedene er uklart, men treningen på basen i Jordan involverer 25–40 opprørere om gangen, skriver avisen.

Amerikansk etterretning valgte ut soldatene som får opplæring i fjor da de opprettet regionale forsyningslinjer for å utstyre opprørerne med radioer, uniformer og medisinsk materiell inn til opprørerne.

Treningen foregår over to uker, og inkluderer bruk av russisk antistridsvognvåpen og antiluftskyts, ifølge en opprørskommandant som Los Angeles Times har snakket med.

Ønsker å forhandle fram en løsning

John Kerry uttalte også at USA ikke først og fremst søker en militær løsning på konflikten. Han tror likevel at en sterkere opprørsstyrke er bedre i stand til å forhandle fram en slutt på konflikten.

Qatars statsminister mente på sin side at det å forsyne opprørerne med våpen er eneste løsning på borgerkrigen.

– Styrke er nødvendig for å oppnå rettferdighet. Og levering av våpen er den eneste måten å oppnå fred i Syria, sa sjeik Hamas bin Jassim al-Thani.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt