Lager sin egen tidssone

Venezuela skrur klokka en halvtime tilbake på permanent basis for å få mer dagslys.

Chavez

Venezuelas president Hugo Chavez.

Foto: MARCELO GARCIA / AFP

Venezuelas president Hugo Chavez mener at en tidligere morgen vil øke landets prestasjoner, fordi flere vil våkne til dagslys.

- Jeg bryr meg ikke om de kaller meg gal, den nye tiden vil bli gjennomført, sier Chavez ifølge BBC.

Presidenten sier også at skolebarn vil få mer energi av å stå opp en halvtime tidligere.

- Disse barna må stå opp klokka fem om morgenen, og kommer på skolen dødsslitne. Hvorfor? På grunn av tiden vår, sier Chavez. 

Kontroversielle reformer

Men kritikere sier tiltaket er fullstendig unødvendig, og at president Chavez bare vil være i en annen tidssone enn sine erkerivaler i USA.

Den nye tiden setter Venezuela fire og en halv time bak Greenwich Mean Time, og ute av takt med alle sine naboer. Skiftet ble foreslått allerede i august, men har blitt utsatt to ganger på grunn av internasjonal motstand.

Tidssoneskiftet er ikke den eneste kontroversielle reformen Hugo Chavez har gjennomført som president. Han har allerede endret Venezuelas navn, våpenskjold og flagg.

Ikke unikt

Men selv om Venezuela vil være i utakt med alle naboene sine, er de ikke alene i verden om små tidsforskjeller.

For eksempel ligger Pakistan bare en halvtime bak India, mens Nepal ligger 15 minutter foran sin sørlige nabo.

I Australia er det en 90 minutters tidsforskjell mellom statene Western Australia og South Australia, og den avsidesliggende byen Eucla på grensen mellom de to australske statene, opererer med sin egen tidssone. Den ligger 45 minutter foran Western Australia, og 45 minutter bak South Australia.

SISTE NYTT

Siste nytt