Lærte av Milosevic-rettsaken

Aktoratet i Haag skal legge vekt på effektivitet når rettssaken mot Radovan Kradzic starter.

Slobodan Milosevic og radovan Karadzic (1994)
Foto: EPA / AFP

Serge Brammertz, sjefsanklager ved Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia, fortalte på en pressekonferanse i dag at aktoratet kommer til å legge vekt på at rettsaken mot Radovan Karadzic blir effektiv.

Lærte en lekse med Milosevic

Rettsaken mot Slobodan Milosevic utviklet seg til en langvarig farse, og endte med at Milosevic til slutt døde før en domsavsigelse. Rettsaken ble stadig utsatt grunnet helsetilstanden til Milosevic. Videre forsinkelser skyldtes at Milosevic som representerte seg selv, nektet å anerkjenne domstolens legitimitet til å dømme han.

- Vi har lært en lekse med Milosevic. Det gjelder å være effektiv samtidig som vi ivaretar rettssikkerheten, sa Brammeretz.

Brammeretz påpekte at han ikke visste om Radovan Karadzic ville forsvare seg selv eller om dommerne ville tillate det. Rettssaken vil være vanskelig da saken mot Radovan Karadzic er veldig komplisert.

Håper at Mladic og Hadzic blir tatt

Brammeretz roser myndighetene i Serbia som han mener gjorde en god jobb da de fanget Radovan Karadzic. Han håper nå at de to andre ettersøkte krigsforbrytere Ratko Mladic og Goran Hadzic også blir tatt og utlevert.

- Serbiske myndigheter fortjener all ære for å ha tatt og utlevert Karadzic til Haag. Samarbeidet med myndighetene i Serbia har vært strålende, sa Brammeretz.

Rettssaken kommer ikke til å starte med det første, da aktoratet og forsvaret behøver måneder med forberedelser.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt