Hopp til innhold

Krisen brer om seg i Hviterussland

Hviterusserne fortviler over den økonomiske krisen. Denne uken ble sparepengene deres nesten nullet ut samtidig som prisene stiger til himmels. Russiske journalister som skriver om krisen blir utvist, beskyldt for å være en del av en russisk plan.

Hviterussisk økonomi

En hviterusser studerer kursen på utenlandsk valuta utenfor en vekslingsbod i Minsk.

Foto: VIKTOR DRACHEV / Afp

Den hviterussiske valutaen ble denne uken nedskrevet med hele 36 prosent. Samtidig hevet sentralbanken lånerenta med 2 prosentpoeng, til 16 prosent.

I dag ble prisene på matvarer, som fisk, kaffe, te, pølser, ost, frukt og grønnsaker frosset frem til 1. juli.

Bare siden i mars har prisene på enkelte importerte matvarer - som Hviterussland er avhengig av - doblet seg. Det hviterussiske finansministeriet sier at prisstigningen i år kan bli hele 39 prosent.

Trues med sparken

Sentralbanksjefen og statsministeren er truet med sparken av president Aleksandr Lukasjenko hvis de ikke får pristigningen under kontroll og stanset panikken som nå råder blant hviterusserne.

Fredag i forrige uke ble to russiske journalister utvist fra landet, erklært uønsket av president Aleksandr Lukasjenko. De ble beskyldt for å skape panikkstemningen og å hause opp krisen.

- Gjør alt for at disse mediene ikke befinner seg på vårt territorium lenger, var ordren president Aleksandr Lukasjenko gav sine ministre, dokumentert på hviterussisk fjernsyn. Ingen skal være i tvil om handlekraften.

Hamstrer gjenstander og mat

Devalueringen har ført til at hviterussiske sparepenger er blitt langt mindre verdt. De som har mulighet, forsøker å kjøpe opp gjenstander som holder seg i verdi - før importprisene virkelig stiger til himmels - i troen på at håndfaste ting er mer verdt enn penger i banken.

Køene foran vekslingskontor er lange som foran en matbutikk i sovjettiden. De fleste med litt ekstra til overs, ønsker å bytte til seg dollar eller annen utenlandsk valuta.

Den store mathamstringen har også startet, i tilfelle de dårlige tidene blir enda dårligere.

Mange har etter hvert som prisstigningen har nådd et tosifret tall, fått problemer med å klare seg på ordinære lønner og pensjoner.

Lønnsøkning i bytte mot stemmer

En av årsakene til krisen, er blant annet president Lukasjenkos vidløftige økonomiske løfter foran presidentvalget 19. desember i fjor.

Lukasjenko lovet 40 prosents lønnsøkning til offentlig ansatte for å sikre seg at de forble lojale. Den lønnsøkningen er så og si allerede spist opp. Samtidig skrudde Russland opp gassprisen. Sammen var det mer enn en allerede presset økonomi kunne bære.

Landet har knapt reserver å gå på ifølge internasjonale økonomer, og Lukasjenko bad om tre milliarder dollar i kriselån fra sin nærmeste allierte for å unngå økonomisk kollaps.

Russerne derimot har pekt på hva den hviterussiske staten har å selge, blant annet det statlige eide gassrørledningsnettet og har forlangt utarbeidet en liste over såkalte «assets», før landet sammen med andre naboer, bidrar med noe som helst.

Lukasjenko hevder at de «hysteriske» medierapportene er en del av en russisk plan for å presse ned verdiene av hviterussiske statsselskapene.

- Men ingenting kommer til å bli solgt uten min godkjennelse og viten, uttaler Lukasjenko.

Ifølge en russisk tjenestemann bidro ikke utvisningen av de to russiske journalistene på den russiske viljen til å hjelpe.

Russland har også bedt naboen henvende seg til Det internasjonale pengefondet (IMF). Og en delegasjon fra IMF kommer til Minsk i morgen, riktignok i et såkalt ordinært besøk, men det er ventet at den dagsaktuelle situasjonen kommer til å dominere.

Riktignok har ikke hviterussiske myndigheter bedt om nye IMF-lån, og gjør de det, må de forvente enda sterkere krav om markedsreformer.

Hviterusslands statsgjeld har i mellomtiden fått statusen «søppel» av det internasjonale kredittvurderingsbyrået Standard and Poor.

Boikottes av Vesten

Andrej Sannikov

Andrej Sannikov er en av presidentutfordrerne som er fengslet...

Foto: STRINGER/RUSSIA / Reuters
Nikolai Statkevich

...Nikolaj Statkevich er en av de andre.

Foto: Sergei Grits / Ap

Heller ikke politisk er stemningen den beste i landet. De mest fremtredende av de opposisjonelle er i fengsel, etter å ha stilt som motkandidater ved presidentvalget i desember og protestert på resultatet i etterkant.

De siste ukene har det vært domsavsigelser på løpende bånd.

Den brutale behandlingen av opposisjonen, har ført til at Lukasjenko og deler av regimet er boikottet og svartelistet av EU og andre vestlige land.

Alle midlene i utenlandske institusjoner er frosset og flere av de sentrale lederne - inkludert presidenten selv - er ilagt innreiseforbud til europeiske land inkludert Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt