Flere drept i Ukraina - Russland krever møte i Sikkerhetsrådet

Flere mennesker er drept i harde sammenstøt i byene Slavjansk og Odessa i Ukraina. Samtidig krever Russland et møte i FNs sikkerhetsråd etter den alvorlige opptrappingen av volden i Ukraina.

Oleksandr Turtsjynov

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov innrømmer fredag ettermiddag at operasjonen i Slavjansk ikke har gått som ønsket. Samtidig sier han at operasjonen fortsetter. Arkivbilde.

Foto: Andrew Kravchenko / Ap

Minst ni personer har fredag mistet livet etter harde kamper mellom ukrainske sikkerhetsstyrker og separatiststyrker i Slavjansk øst i Ukraina, melder AFP.

Tre mennesker ble drept og 15 såret da prorussiske demonstranter gikk til angrep på en gruppe som demonstrerte for nasjonal enhet i Ukraina i Odessa.

Nyheten om flere drepte kommer kort tid etter at Russland krevde et møte i FNs sikkerhetsråd. Kilder i Russlands FN-delegasjon oppgir at Russland forlanger et møte i FNs sikkerhetsråd om ukrainske styrkers angrep på Slavjansk.

Russland ønsker å drøfte den alvorlige opptrappingen av volden i Ukraina. Samtidig sier Ukrainas fungerende president sent fredag ettermiddag at operasjonen i Slavjansk fortsetter. Han oppfordrer de russiskvennlige styrkene til å legge ned våpnene og løslate gisler.

Minst sju mennesker drept totalt

Forsvarsdepartementet i Ukraina melder fredag kveld at to ukrainske soldater er drept i nye kamper i Slavjansk. Dermed skal totalt ni være drept i dagens kamper i byen.

De russiskvennlige separatistene oppga fredag ettermiddag at tre av deres egne og to sivile ble drept i kampene da ukrainske styrker rykket inn mot byen Slavjansk fredag. Det var en talskvinne for opprørerne som informerte om tallene.

Ukrainas forsvarsdepartement opplyste tidligere at to av flygere ble drept da opprørerne skjøt ned to helikoptre. Det totale antallet drepte er dermed minst sju i Slavjansk.

– Makthaverne i Kiev må umiddelbart stanse drap på sine borgere, heter det i en uttalelse fra Russland fredag kveld.

Stridsvogn Slavjansk

Minst fem personer har sent fredag ettermiddag mistet livet etter harde kamper mellom ukrainske sikkerhetsstyrker og separatiststyrker i Slavjansk. Her vokter ukrainske styrker en kontrollpost ved Slavjansk fredag.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Motstridende opplysninger om situasjonen i Slavjansk

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov sa i en uttalelse fredag ettermiddag at operasjonen for å gjenerobre Slavjansk ikke hadde gått så raskt som han hadde håper, blant annet fordi russiskvennlige separatister hadde brukt sivile som menneskelige skjold.

Det er fullstendig motstridende opplysninger om situasjonen i Slavjansk. De såkalte separatiststyrkene hevder overfor nyhetsbyrået Interfax at de har kontroll over nesten hele Slavjansk, med unntak av noen gater i forstedene, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Opplysningene er stikk i strid med opplysningene fra den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU tidligere fredag om at ukrainske styrker kontrollerer hele Slavjansk.

Sammenstøt i Odessa

I Odessa er minst tre mennesker drept og 15 såret i harde sammenstøt, melder AFP.

Flere hundre prorussiske opprørere har fredag ettermiddag angrepet en gruppe på rundt 1500 mennesker som demonstrerte for nasjonal enhet i Ukraina i havnebyen Odessa.

Politiet opplyste videre at demonstrantene hadde kastet bensinbomber, brusteiner og eksplosiver under sammenstøtene.

De prorussiske opprørerne angrep med batonger og hadde på seg hjelmer, ifølge en reporter fra AFP. Politiet prøvde å bryte opp voldsepisoden som førte til at flere titalls mennesker på begge sider ble skadd.

Odessa i Ukraina

Forrige fredag ble sju personer skadd da en bombe eksploderte ved en kontrollpost utenfor Odessa sør i Ukraina.

Foto: Sergei Poliakov / AP

SISTE NYTT

Siste nytt

Miljøkatastrofe på Mauritius: Nå er mye av oljen på skipet pumpet ut

Rundt 1000 tonn olje lekket ut fra det japanske skipet MV Wakashio i Mauritius. Nå er det meste av oljen som var igjen på skipet, pumpet ut, sier skipsreder.

Det som skal være et passasjertog har sporet av ved Stonehaven i Skottland. Én person er omkommet og flere skal ifølge ubekreftede meldinger være skadd. Det ryker fra stedet, og flere titalls nødetater er på vei, ifølge BBC.

Tre personer døde etter at passasjertog sporet av i Skottland

Tre personer er bekreftet omkommet etter at et passasjertog sporet av sør for Aberdeen onsdag formiddag. Seks personer er sendt til sykehus med mindre alvorlige skader.