NRK Meny
Normal

Putin erklærer Genève-avtalen for død

Ukrainas militæroffensiv øst i landet har gitt Genève-avtalen nådestøtet, sier Dmitrij Peskov, pressetalsmannen til Russlands president Vladimir Putin.

Stridsvogn Slavjansk

KRISEN TILSPISSES: Ukrainske styrker vokter en kontrollpost ved Slavjansk øst i Ukraina fredag. Ukrainske styrker angrep den prorussisk-kontrollerte byen før soloppgang samme dag. Prorussiske separatister skal ha skutt ned to ukrainske helikoptre. To flygere skal ha mistet livet. De prorussiske separatistene hevder også å ha mistet noen av sine.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

– Mens Russland forsøker å avspenne og løse konflikten, har regimet i Kiev satt inn luftvåpenet mot fredelige samfunn, startet gjengjeldelsesangrep og i bunn og grunn tatt knekken på det siste håpet om å holde Genève-avtalen i live, sier Peskov.

Avtalen fra Genève i april ble inngått mellom Ukraina, Russland, USA og EU.

Målet med avtalen var å stabilisere situasjonen øst i Ukraina. Avtalen skulle blant annet føre til en avvæpning av prorussiske separatister i Øst-Ukraina samtidig som at lokaldemokratiet skulle respekteres.

I etterkant har begge parter kritisert hverandre for ikke å gjøre nok for at avtalen blir fulgt.

Uttalelsen fra Putins talsmann kommer etter at en ukrainsk militæroffensiv mot de prorussiske separatistene i Slavjansk startet fredag. Både separatistene og ukrainske myndigheter hevder at to ukrainske fly ble skutt ned. Begge pilotene i helikoptrene døde.

Artikkelen fortsetter under bildet

SWITZERLAND-UKRAINE-US-RUSSIA-EU-POLITICS-DIPLOMACY-CRISIS -

GENEVE-AVTALEN UNDERTEGNES: USAs utenriksminister John Kerry og EUs utenrikssjef Catherine Ashton smiler fornøyd etter pressekonferansen 17. april. Etter en dag med forhandlinger om krisen i Ukraina kom partene frem til en avtale. Nå erklærer Russland avtalen for død.

Foto: JIM BOURG / Afp

Russland ber OSSE om hjelp

Samtidig som Putins talsmann melder at Russland anser Genève-avtalen som død ber landet om hjelp fra OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) til å stoppe den ukrainske militæroperasjonen i byen Slavjansk øst i Ukraina.

– Vi har vært i kontakt med OSSEs ledelse om den væpnede offensiven og krevd at det tas skritt for å stanse disse gjengjeldelsesangrepene, sier Andrej Kelin, som er Russlands utsending til OSSE.

Putin har sendt en representant til det sørøstlige Ukraina for samtaler, tilføyer pressetalsmannen.

Fortsatt holdes flere OSSE-observatører som gisler av prorussiske separatister i Slavjansk.

Lavrov

KRITISERER VESTEN FOR DESTRUKTIV POLITIKK: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og utenriksdepartementet advarer Ukraina mot å bruke militærmakt mot sin egen befolkning i Øst-Ukraina. Her fra en konferanse i Roma tidligere i år.

Foto: POOL / Reuters

Russland: – Kan bli en katastrofe i Ukraina

Fredag skal den tyske forbundskansleren Angela Merkel møte president Obama i Washington. EU er svært bekymret for utviklingen i Øst-Ukraina.

– Vi følger situasjonen i Øst-Ukraina med stadig større bekymring, sier Maja Kocijancic talskvinnen for EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

EU ba om at all «ulovlig aktivitet» av væpnede separatistgrupper måtte ta slutt.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov oppfordret fredag Vesten om å slutte med sin «destruktive» politikk mot Ukraina og det han kaller for en straffeoperasjon mot Øst-Ukraina.

– Som vi tidligere har advart er Ukrainas militæraksjon mot sitt eget folk i Øst-Ukraina en forbrytelse og fører Ukraina inn i en katastrofe, sa det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse fredag ifølge AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt