Hopp til innhold

Kontroversiell båt seiler kvinner til havs for å abortere

En nederlandsk seilbåt la torsdag til land i Guatemala for å gi gratis hjelp til kvinner som ønsker å avslutte svangerskapet. Målet er å omgå landets strenge abortlov.

Abort-skip i Marokko i 2012.

Women on Waves i havnen i Smir i Marokko, hvor marinen hindret dem å legge til, 4. oktober 2012.

Foto: Paul Schemm / Ap

Abort er kun tillatt i tilfeller hvor morens liv er i fare i Guatemala, skriver AFP. I internasjonalt farvann omgår man loven.

Tidligere har båten vært i blant annet Irland, Polen, Portugal og Spania – til protester fra abortmotstandere. I 2012 hindret marinen i Marokko båten fra å legge til i landet deres.

Nå er Women on Waves på tokt igjen, for å redde kvinner til å utføre sikker abort. Turen til Guatemala er den første siden 2012.

– Båten kan gi hjelp til kvinner som er gravide inntil tiende uken, etter å ha seilet til internasjonalt farvann 19 kilometer utenfor Guatemala, heter det i en uttalelse fra organisasjonen Women on Waves, som drifter båten.

65.000

På grunn av den strenge abortloven, er det ifølge den ideelle organisasjonen rundt 65.000 ulovlige aborter som setter morens liv i fare, hvert eneste år i det mellomamerikanske landet.

Rebecca Gomperts

Stifter og leder av Women on Waves, Rebecca Gomperts.

Foto: Women on Waves

Sent i går kveld uttalte leder i organisasjonen Rebecca Gomperts seg. Hun sa ifølge AFP at mannskapet var «veldig nervøse» før de siste forberedelsene og det juridiske papirarbeidet.

To piller

Kvinner som velger å avslutte svangerskapet vil bli tilbudt en kombinasjon av to piller, kjent som en «medisinsk abort», melder den Amsterdam-baserte organisasjonen.

Seilskipet vil besøke havnen i Puerto San Jose, omtrent 100 kilometer sør for Guatemala by, og skal etter planen være der i fem dager.

21.600 kvinner havner hvert år på sykehus med komplikasjoner i Guatemala, og utrygge aborter er den tredje vanligste årsak til mors død.

SISTE NYTT

Siste nytt