NRK Meny
Normal

Sier Missouri-politiet angrep journalister og demonstranter

WASHINGTON (NRK): Politiet opptrer helt uakseptabelt i Ferguson, Missouri, hevder både journalister og demonstranter etter at politiet for femte dag på rad skjøt med gummikuler og brukte tåregass mot demonstranter

Demonstrant i Ferguson

En av demonstrantene i Ferguson krever svar foran en gruppe tungt bevæpnede politifolk.

Foto: St. Louis Post-Dispatch, J.B. Forbes / Ao

Demonstranter i Ferguson

Demonstranter i Ferguson rekker hendene i været slik Michael Brown angivelig gjorde da han ble skutt av en politimann.

Foto: Scott Olson/Getty Images / AFP

12 personer ble arrestert, blant dem to journalister, under demonstrasjonene i Ferguson i delstaten Missouri etter drapet på 18 år gamle Michael Brown.

– Når jeg kan bli arrestert og taklet av politiet for å gjøre jobben min, ja, da kan du bare tenke deg hvordan de som bor her i Ferguson blir behandlet av politiet, sier Washington Post journalisten Wesley Lowery til avisen Boston Globe.

Sammen med en journalist fra Huffington Post ble han i natt arrestert av tungt bevæpnet politi i Ferguson.

Lowery og kollegaen sier de satt og jobbet inne på McDonalds ikke langt fra der demonstrasjonene har rast de siste dagene.

Et stort antall politifolk kom inn og ba dem pakke sammen. Da de ikke gjorde dette raskt nok, ble de arrestert.

– Betjenten, som flere ganger spurte hva jeg het, tok tingene mine og stappet dem i bagen min. De oppførte seg som en militærstyrke. Det var helt utrolig, sier Huffington Posts Ryan J. Reilly. Han fikk også hodet sitt smelt inn i vinduet av politifolkene.

Ledelsen i Washington Post er rystet

– Wesley Lowery ble ulovlig beordret til å slutte å filme politifolkene. Og etter at han forlot restauranten slik politiet ba om, ble han slengt mot en brusautomat og påsatt håndjern. Vi er fullstendig rystet, over politiets opptreden, skriver sjefredaktør Martin Baron.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politimann i Ferguson

Noen av politimennene på jobb i Ferguson i Missouri ser mer ut som soldater.

Foto: Mario Anzuoni / Reuters

Store rasemotsetninger

Historien om Ferguson er historien om en forstad som i løpet av et par tiår er blitt en trykkoker for rasemotsetninger.

Inntil 1980-tallet var et stort flertall av dem som bodde her hvite. I dag er 67 prosent svarte og et stort flertall av befolkningen er ung.

Samtidig reflekterer lokale myndigheter og politistyrken ikke at en stor demografisk endring har funnet sted.

50 av 53 politifolk i Ferguson er hvite. Nesten hele kommunestyret er hvitt.

Et stort flertall av befolkningen i den lille forstaden er i 20- og 30-årene og mange lever under fattigdomsgrensen.

– Folk her føler seg urettferdig behandlet av politiet, men er også opptatt av mangel på økonomiske muligheter. Det er det som er roten til frustrasjoner som komme til utløp nå, sier professor ved University of Connecticut, William Jelani Cobb til CNN.

Motstridende vitneforklaringer

Da jeg hadde kjørt inn til siden av veien så jeg mannen komme seg løs og løpe unna. Politimannen kommer ut av bilen og løper etter mens han skyter. Det ser ut som om Brown blir truffet. Han snur seg mot politimannen og løfter hendene I været, men politimannen fortsetter å skyte flere ganger.

Tiffany Mitchell / CNN

De føderale myndighetene her i USA har for lengst overtatt etterforskningen av drapet på Michael Brown på lørdag. De forsøker å komme til bunns i hva som skjedde, og det siste døgnet har flere nye vitneforklaringer dukket opp i amerikanske medier.

Tiffany Mitchell sier til CNN at hun satt i bilen sin like ved åstedet lørdag og så hva som skjedde.

Mitchell forklarer at hun kom kjørende da hun så Brown forsøke å bryte seg fri fra en politimann som hold ham fast gjennom vinduet I en politibil. Hun syntes noe skurret, og stanset bilen sin.

– Da jeg hadde kjørt inn til siden av veien så jeg mannen komme seg løs og løpe unna. Politimannen kommer ut av bilen og løper etter mens han skyter. Det ser ut som om Brown blir truffet. Han snur seg mot politimannen og løfter hendene I været, men politimannen fortsetter å skyte flere ganger, forklarer Mitchell.

En annen kvinne har gitt en lignende vitneforklaring til politiet. Hun observerte det som skjedde fra et vindu.

Artikkelen fortsetter under videoen.

President Obama oppfordret til ro i gatene i Ferguson, og ba om en åpen og rettferdig prosess etter at en ung, svart mann ble skutt av politiet.

Obama ber om ro

President Obama manet til ro og opprydning i den kaotiske situasjonen da han møtte pressen fra feriestedet han leier i Martha's Vineyard, Massachusetts klokka 1850 i kveld.

– Jeg vet at mange er fortørnet over bildene de ser av politi som støter sammen med demonstranter i Ferguson. Nå er det på tide å roe gemyttene, sa Obama.

Han understreket at amerikanere har en grunnlovsfestet rett til å demonstrere fredelig, og at journalister ikke skal bli arrestert mens de forsøker å gjøre jobben sin.

– Det finnes ingen unnskyldninger for at politiet bruker vold mot demonstranter eller journalister, sa presidenten.

Han har gitt FBI og justisdepartementet ansvaret for å etterforske drapet på Brown, og har også bedt justisdepartementet samarbeide med det lokale politiet om hvordan situasjonen håndteres på bakken.

Guvernør Jay Nixon (D) har fått knallhard kritikk for måten han har håndtert situasjonen i Ferguson på, og han kom for andre gang til Ferguson i dag. Der lovet han å rydde opp.

Nixon sa at han senere i kveld vil annonsere en del «endringer i håndteringen av situasjonen på bakken». Trolig handler det om å frata det sterkt kritiserte lokale politiet i Ferguson og St. Louis County ansvaret for situasjonen.

– Det er på tide å demilitarisere situasjonen i Ferguson, sier Senator Claire McCatskill som er guvernørens partifelle i Missouri till CNN.

President Obama lover også en grundig føderal etterforskning av drapet på Michael Brown,

– Vi mistet Michael Brown under tragiske omstendigheter. Foreldrene hans vil aldri igjen få holde denne gutten i armene sin. Når noe slikt skjer, må politiet være åpne om akkurat hva som skjedde. Jeg vet at følelsene er mange i Ferguson nå. Det finnes ulike historier. Men nå er tiden kommet for å lege sårene, for fred og ro, sa president Obama.

Han understreker at guvernøren i Missouri rapporterer løpende til ham og justisminister Eric Holder om hvordan situasjonen håndteres videre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrant med plakat

En demonstrant i Ferguson, Missouri, med en plakat med tydelig beskjed til politiet.

Foto: Mario Anzuoni / Reuters

Offentligjør ikke politimannens navn

– Dersom det var en hvit gutt som var blitt skutt av politiet og deretter liggende lenge på bakken, er jeg ganske sikker på at vi ville ha fått en annen reaksjon, sier en av demonstrantene til CNN.

Politiet har ikke offentliggjort navnet på politimannen som skjøt fordi de har fått drapstrusler mot vedkommende allerede.

Hackergruppen Anonymous offentliggjorde tidligere i dag navnet på en politimann, men politimesteren i Ferguson til CNN sier at dette navnet ikke er korrekt.

– Politiet blir bedt om å holde situasjonen under kontroll. Men dette er en hendelse som ikke lenger er i hendene til vårt lokale politi, sier borgermesteren i Wesley Knowless til CNN i et ampert intervju.

Begravelsen betalt

Demonstrant kaster røykbombe

En demonstrant tar opp en røykbombe for å kaste den tilbake mot politiet under nattens sammenstøt i Ferguson, Missouri.

Foto: Mario Anzuoni / Reuters

Michael Browns foreldre har midt i sorgen over sønnen oppfordret til fredelige demonstrasjoner.

De har imidlertid leid inn den samme advokaten som foreldrene til 17 år gamle Trayvon Martin, som ble skutt i Florida i forfjor, brukte.

Brown skulle begynne på universitetet mandag. I stedet planlegger foreldrene hans nå begravelsen.

Det er ikke opplyst når den vil finne sted, men borgerrettighetsaktivisten Al Sharpton er kommet til Ferguson, og sier at hans organisasjon vil betale for den.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt